"Naša računala mogu postati zombiji pod kontrolom drugih osoba": Kako zaustaviti kriminal na internetu?

"Naša računala mogu postati zombiji pod kontrolom drugih osoba": Kako zaustaviti kriminal na internetu?

Ilustracija: AFP

U HRVATSKOJ je sve više slučajeva kriminala na internetu. To se moglo čuti na konferenciji o strateškim prioritetima suradnje u borbi protiv kibernetičkog kriminaliteta koja je počela danas u Dubrovniku. Detalje iznosi voditeljica Odjela za visokotehnološki kriminalitet MUP-a Kristina Posavec.

"U zadnje vrijeme bilježi se porast računalnih krivotvorenja, neovlaštenog upada u računalne sustave te takozvanog phishinga, odnosno pecanja podataka privatnih podataka na internetu. Dakle, podataka o kreditnim karticama, računima i slično", rekla je Posavec.

Konferencija je dio zajedničkog projekta Europske unije i Vijeća Europe, kojemu je cilj jačanje kapaciteta pravosudnih i policijskih tijela Zapadnog Balkana i Turske radi suradnje u borbi protiv kibernetičkog kriminaliteta. "Ovo je problem cijelog suvremenog svijeta, ne samo Europske unije i bez suradnje napredak nije moguć", upozorava rukovoditelj Sektora za zaštitu podataka pri Vijeću Europe Aleksander Seger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Sve je povezano. Dok koristite kompjuter, kriminalci ga mogu hakirati. Mogu ukrasti naš identitet i počiniti prevaru. Na internetu je i dosta seksualnog nasilja nad djecom. Naša računala mogu biti inficirana, mogu postati zombiji kontrolirani od strane drugih osoba, može ih se iskoristiti za napad na financijske institucije i slično. Zato ovo utječe na svih nas i moramo nešto poduzeti", istaknuo je Seger.

Najvažnije pitanje je kako se zaštiti od kriminala na internetu, a kako pojašnjava Posavec, najbolji način je prevencija.

"Treba pripaziti gdje i na koji način se ostavljaju podaci - osobni podaci, podaci o kreditnim karticama. Ne ih ostavljati nepoznatim osobama na neprovjerenim internetskim stranicama i slično; koristiti provjerene internet servise i za plaćanje i za kupovinu. Isto tako, treba upozoriti djecu. Postoje radionice koje su namijenjene djeci najmlađe dobi. Znači, već u vrtićkom uzrastu gdje se uči kako pažljivo i odgovorno se ponašati na internetu", naglasila je Posavec.

Potrebna je pomoć državnih institucija posebno zakonodavnih tijela pa je tako u petak na programu konferencije sastanak visokih dužnosnika zemalja koje sudjeluju u projektu. U ime domaćina govorit će i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara