Nasilje u Ukrajini: Separatisti napali granični prijelaz i ubili jednu osobu

Nasilje u Ukrajini: Separatisti napali granični prijelaz i ubili jednu osobu

Foto: FAH

MIRA nema na ukrajinsko-ruskoj granici gdje su proruski separatisti na istoku Ukrajine pucali iz minobacača na granični prijelaz noću i ubili graničara, a četvoricu drugih ranili, objavile su postrojbe za zaštitu granica u srijedu za kada je u Berlinu najavljen sastanak šefova diplomacije Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske.

Približno 20 granata ispaljeno je iz zaselka Markino na graničnom prijelazu Novoazovsk, u području Donjecka, istaknuo je isti izvor.

Separatisti su otvorili vatru na skupinu graničara koji su dolazili preuzeti dužnost. Četvorica su ranjena, od kojih trojica teško.

Nadzor granice s Rusijom jedan je od glavnih ciljeva "antiterorističke operacije" koju je pokrenuo Kijev pošto je u ponedjeljak navečer istekao prekid vatre koji je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko odlučio ne produljiti.

Kijev želi osigurati nadzor nad nacionalnim teritorijem i spriječiti ulaz pojačanja za proruske separatiste.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ukrajinski Pavlo Klimkin, njemački Frank-Walter Steinmeier i francuski Laurent Fabius razgovarat će u srijedu u Berlinu o ukrajinskoj krizi dok Kijev nastavlja vojne operacije protiv separatista na istoku Ukrajine, a Moskva ga optužuje da podriva mirovni proces.

U središtu razgovora bit će prekid vatre koji je Kijev odbio produljiti kao i nastavak pregovora Kijeva s pobunjenicima te uloga Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Ruski i ukrajinski ministri u Berlinu pokušavaju riješiti ukrajinsku krizu

Ruski, ukrajinski, njemački i francuski ministri vanjskih poslova sastat će se danas u Berlinu kako bi pokušali potaknuti mirovne inicijative za rješavanje krize u Ukrajini, rekao je u utorak francuski diplomatski izvor, javljaju agencije.

"Nema određenog cilja. To je mogućnost da se radi na mirovnim naporima, ali ne želimo isticati pretjerana očeKivanja", rekao je izvor.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ukrajinski Pavlo Klimkin, njemački Frank-Walter Steinmeier i francuski Laurent Fabius razgovarat će o ukrajinskoj krizi dok Kijev nastavlja vojne operacije protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine, a Moskva ga optužuje da podriva mirovni proces.

U središtu razgovora bit će prekid vatre koji ukrajinske vlasti u ponedjeljak nisu htjele produžiti kao i nastavak pregovora između Kijeva i pobunjenika te uloga Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, rekao je izvor.

Lavrov je podržao ideju sastanka 2. srpnja tijekom telefonskog razgovora s njemačkim kolegom Steinmeierom o ukrajinskoj krizi u utorak, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Merkel upozorava Rusiju uoči razgovora o Ukrajini u Berlinu

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u srijedu Moskvu, uoči razgovora o Ukrajini, da gospodarske sankcije ostaju opcija ako ne podupre mirovne napore, dok snage ukrajinske vlade nastavljaju ofenzivu protiv proruskih pobunjenika.

Ukrajinski, ruski, njemački i francuski ministri vanjskih poslova počeli su u 16,30 sati sastanak u Berlinu o obnovi desetodnevnog primirja na istoku Ukrajine koje po kancelarkinim riječima nije izazvalo "nikakvu značajnu reakciju" separatista.

"Ne odustajemo od diplomatskog rješenja. No ni izbliza nismo tamo gdje bi trebali biti", rekla je Merkel.

"U vezi sankcija protiv Rusije, zasad smo na drugoj razini i ne možemo isključiti nove", dodala je misleći na mjere protiv ruskih dužnosnika i tvrtki koje Zapad optužuje za podrivanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU i SAD zaprijetile su širenjem sankcija protiv ruskog gospodarstva ako Moskva ne obuzda separatiste na istoku Ukrajine, što Rusije odbacuje.

Ukrajinska vojska objavila je da su pobunjenici ručnim raketnim bacačem pogodili i oštetili ukrajinski borbeni zrakoplov SU-24. Petorica vojnika, uključujući ukrajinskog graničara, ubijena su od obnove vladine ofenzive u ponedjeljak navečer.

Očekuje se da će ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ukrajinski Pavlo Klimkin, njemački Frank-Walter Steinmeier i francuski Laurent Fabius razgovarati o prekidu vatre koji ukrajinske vlasti u ponedjeljak nisu htjele produžiti kao i nastavku pregovora Kijeva i pobunjenika te ulozi Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

Berlinski razgovori približili nastavku primirja u Ukrajini

Ukrajinski, ruski, njemački i francuski ministar vanjskih poslova pozvali su u srijedu nakon susreta u Berlinu da se do 5. srpnja održi sastanak kontaktne skupine kako bi se pokušalo smiriti stanje u Ukrajini.

Ukrajinski ministar Pavlo Klimkin, ruski Sergej Lavrov, njemački Frank-Walter Steinmeier i francuski Laurent Fabius istaknuli su u priopćenju da "pozivaju kontaktnu skupinu da do 5. srpnja održi sastanak kako bi se postigao međusobni i bezuvjetan dogovor o trajnom primirju" na istoku Ukrajine.

U tu skupinu ulaze Rusija, Ukrajina i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

"Primirje bi trebala nadzirati posebna OESS-ova misija u Ukrajini sukladno svom mandatu", rekla su četvorica ministara u priopćenju.

"Ministri su rekli da će donijeti sve nužne mjere i iskoristiti svoj utjecaj na sve zainteresirane strane kako bi se taj cilj ostvario", poručili su, istaknuvši "važnost brzog oslobađanja svih talaca".

Četvorica ministara su se dogovorila i da se prijelazi na rusko-ukrajinskoj granici moraju vratiti pod nadzor Kijeva.

Izrazili su zadovoljstvo što je Rusija pokazala spremnost da u slučaju primirja dopusti ukrajinskoj pograničnoj policiji da uđe na ruski teritorij, gdje su prijelazi Gukovo i Donjeck.

"Mislim da je ovo prvi i važan korak prema bilateralnom primirju", ocijenio je Steinmeier na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon susreta.

Rusija i Ukrajina nastavljaju kriviti jedna drugu za nasilje koje je pokvarilo desetodnevni prekid vatre koji je Kijev proglasio u ponedjeljak završenim prije nego je nastavio vojnu ofenzivu protiv proruskih separatista na ukrajinskom istoku od kojih su mnogi zanemarili primirje.

"Smirivanje stanja će se dogoditi kada se mirovni plan ukrajinskog predsjednika bude poštovao u cijelosti", rekao je Klimkin.

Lavrov je rekao kako su se minsitri usguglasili raditi na "stabilnom, dugoročnom primirju".

Kazao je da je odluka ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da okonča prekid vatre stajala "ljudskih života i ozbiljnog razaranja civilne infrastrukture...ali bolje ikad nego nikad".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara