Nasilni prosvjedi i sukobi s policijom u Čileu: Okidač bio dokumentarac o generalu Pinochetu

Nasilni prosvjedi i sukobi s policijom u Čileu: Okidač bio dokumentarac o generalu Pinochetu

Foto: AFP

STOTINE prosvjednika sukobile su se s policijom nakon prikazivanja dokumentaraca koji je bivšu vojnu vlast generala Augusta Pinocheta prikazao u pozitivnom svijetlu.

Gradonačelnik glavnoga grada Santiaga Pablo Zalaquett rekao je da je policija napadnuta na više mjesta te da su prosvjednici počinili značajnu materijalnu štetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije toga policija je suzavcem i vodenim topovima rastjeravala prosvjednike. Na okršaj su reagirali i Pinochetovi pristaše koji se pozivaju na pravo na slobodu mišljenja i govora, nasuprot rođacima žrtava njegova režima koji su bili zgroženi tonom filma.

Gradonačelnik je rekao da su se stotine antipinochetovskih prosvjednika organizirali u skupine koje su izvodile "koordinirane napade" satima nakon što je policija razbila veliki prosvjed suzavcem i vodenim topovima.

Podsjećamo, general Pinochet je 1973. poveo ustanak protiv demokratski izabranog predsjednika Čilea Salvadora Allendea i vladao je do 1990. Čileanska vlast procjenjuje da je njegov režim odnio oko 3.000 žrtava, uključujući i one čija tijela nisu pronađena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara