Nastavak pada zaliha gotovih industrijskih proizvodai: Najveći godišnji pad od 30,7% kod farmaceustskih proizvoda

Foto: scx.hu

PREMA posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, zalihe gotovih industrijskih proizvoda nastavile su s padom i u prosincu prošle godine. Izuzev ožujka prošle godine kada je zabilježena pozitivna godišnja stopa rasta zaliha gotovih industrijskih proizvoda (+1,4%) negativne stope rasta bilježe neprekinuti trend od prosinca 2011. godine. 

U odnosu na studeni, zalihe gotovih proizvoda su zabilježile pad od 1,9% dok je na godišnjoj razini pad zaliha iznosio -1 posto. S obzirom na negativne trendove u kretanju gospodarstva te negativne trendove na tržištu rada razina domaće potražnje nedovoljna je da bi pokrenula oporavak industrijske proizvodnje pa tako i nastavak pada zaliha nije iznenađenje jer poduzeća iskorištavaju postojeće zalihe, navode RBA analitičari.

Prema glavnim područjima NKD-a najznačajniji doprinos godišnjem padu ukupnih zaliha došao je iz prerađivačkog sektora koji u strukturi čine udio od 95,5 posto. Unutar prerađivačkog sektora zalihe bilježe neprekinuti pad od prosinca 2011. godine (izuzev ožujka 2013. godine) te su u prosincu zabilježile pad od -1,5 posto. 

Najznačajniji doprinos padu zaliha prerađivačkog sektora došao je od razmjerno snažnog godišnjeg pada zaliha osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka koji čine udio od 10,8% a bilježe godišnji pad od -30,7 posto. 

S druge strane zalihe prehrambenih proizvoda zabilježile su rast (treći mjesec za redom) od 17,1% godišnje. Nadalje, u kategoriji rudarstvo i vađenje, nakon petnaest mjeseci uzastopnog pada, zabilježen je rast zaliha od 11,5% godišnje.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara