Nastavak sukoba u Pojasu Gaze, pet osoba izgubilo živote

Ilustracija: Hina

ISLAMSKI pokret Hamas koji kontrolira Pojas Gaze najavio je u petak u Kairu da neće produljiti primirje koje je na snazi tri dana jer Izrael odbija ispuniti njegove zahtjeve.

Primirje bi trebalo isteći u 7 sati po srednjoeuropskom vremenu, ali izraelska vojska već je ranije objavila da su dvije rakete ispaljenje na jug izraela iz Gaze, tri sata prije tog roka. Hamas je zanijekao da je ispalio rakete.

Palestinski izvor na pregovorima u Kairu rekao je također da je vjerojatno da neće doći do produljenja 72-satnog prekida vatre jer ga Palestinci ne žele produljiti pod sadašnjim uvjetima. "Pregovori su teški. Oni još nisu polučili konkretni rezultat", rekao je izvor koji je želio ostati neimenovan.

Hamas nastavio s raketiranjem

Palestinski militanti nastavili su stoga s područja Pojasa Gaze raketirati južni Izrael nakon što je istekao 72-satni prekid vatre, objavila je izraelska vojska.

Izraelska vojska srušila je jedan projektil iznad južnog grada Ashkelona. "Nakon 72-satnog prekida vatre, Hamas nastavlja sa sveopćim raketiranjem Izraela", objavio je vojni glasnogovornik na Twitteru. Skupina Saraja al-Kuds, oružano krilo Islamskog džihada, preuzela je odgovornost za ispaljivanje raketa iz Gaze prema jugu Izraela.

Ni Izrael nije ostao dužan. Nakon što je, kako su istaknule izraelske vlasti, Hamas ispalio najmanje 18 raketa prema Izraelu, suprotna je strana odgovorila zračnim napadom na Gazu. Zasad još nema informacija o žrtvama.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zapovjedio je vojsci da uzvrati "silom" na obnovljene raketne napade, objavili su izraelski mediji.

Sukob se nastavlja u Gazi, petero poginulih

Oružje je u petak ponovo progovorilo u Pojasu Gaze gdje je pet osoba izgubilo život, među njima i desetogodišnjak, pošto je izraelska vojska nastavila zračne udare kao odgovor na raketiranje.

Nakon trodnevna primirja Pojas Gaze je opet postao baza za ispaljivanje palestinskih raketa i meta izraelskih zračnih udara, točno mjesec dana nakon početka izraelske ofenzive u kojoj je poginulo 1950 ljudi, uglavnom palestinski civili.

Palestinski borci su ispalili barem 35 raketa na Izrael, izvijestila je izraelska vojska. Neke su presretnute a većina je pala na nenastanjena područja. No jedna je lakše ranila dvije osobe, civila i vojnika.

Nakon dvosatne šutnje, vlada je naredila vojsci da "žestoko odgovori na Hamasovo kršenje primirja", rekao je jedan čelnik u priopćenju.

Izrael je izveo 35 zračnih napada, po podatcima koje je objavila vojska. U jednom takvom napadu poginulo je desetogodišnje dijete i ranjeno je barem šest osoba na sjeveru grada Gaze, navode lokalni izvori.

U zračnom napadu na jug enklave poginule su tri osobe a šest je ranjeno blizu Khan Yunisa. Jedan mladić je poginuo blizu Rafaha.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je u petak da je "veoma razočaran" prekidom primirja u Gazi i "osudio je ponovno raketiranje Izraela".

Usprkos prijetnji nastavka krvoprolića, trodnevno primirje je isteklo u 8.00 sati po mjesnom vremenu (7.00 sati po srednjoeuropskome) a da se Izraelci i Palestinci na neizravnim pregovorima u Kairu nisu uspjeli dogovoriti o njegovu produljenju.

Izraelci i Palestinci se međusobno optužuju za neuspjeh pregovora.

"Od Izraelaca nismo dobili odgovor ni na jedan palestinski zahtjev", požalio se Sami Abu Zukhri, glasnogovornik Hamasa u Gazi. "Okupator (Izrael) je isključivo odgovoran za ono što će se dogoditi".

Kako prenosi jedan izraelski čelnik, Izrael je Egiptu, posredniku u pregovorima, bio poručio da je "voljan produljiti primirje za 72 sata, prije nego ga je Hamas prekršio".

Ukidanje blokade koja guši Gazu od 2006. glavni je palestinski zahtjev i najveća briga Izraela koji strahuje da će u Gazu ući ljudi i oprema koji mu mogu nauditi.

Izjave egipatskih posrednika daju ipak naslutit da nije sve gotovo.

"Ostajemo ovdje kako bismo se konačno dogovorili i izborili se za prava našeg naroda", rekao je u Kairu Azzam al Ahmed, voditelj palestinskog izaslanstva.

Istodobno su se na Zapadnoj obali stotine mladih Palestinaca sukobile s izraelskim vojnicima u Hebronu, javio je novinar AFP-a.

U operaciji "Zaštitna oštrica" koju je Izrael pokrenuo 8. srpnja ne bi li pokušao uništiti vojne kapacitete Hamasa, poginulo je barem 1898 Palestinaca, među kojima stotine djece, objavile su palestinske spasilačke ekipe. UNICEF navodi da su gotovo tri četvrtine žrtava civili.

Na izraelskoj strani su poginula 64 vojnika i troje civila.

Egipat za produljenje primirja u Gazi, Palestinci za pregovore

Egipat je u petak zatražio da se odmah nastave pregovori o prekidu vatre u Gazi, a palestinsko je izaslanstvo najavilo da ostaje na razgovorima u Kairu unatoč završetku primirja, a prenosi Reuters.

"Ministarstvo vanjskih poslova poziva sve strane da shvate svoju odgovornost i odmah obnove primirje te iskoriste priliku za nastavak pregovora o veoma malome broju preostalih spornih pitanja", kaže se u priopćenju egipatskog ministarstva jer je Egipat posredovao u sklapanju dogovora o upravo završenom 72-satnom primirju.

"Mi nismo za eskalaciju. Spremni smo pomoću egipatske braće nastaviti pregovore i doći do konačnog dogovora kojim bi se prava vratila njihovim vlasnicima", rekao je voditelj izaslanstva Fatahov dužnosnik Azam Ahmed. "Pritom mislim na ukidanje blokade Gaze".

Po Ahmedovim riječima, palestinski pregovarači sastat će se u petak predvečer s egipatskim obavještajcima koji su dosad posredovali u pregovorima. Palestinske frakcije ujedinjene su, rekao je, u odluci da se ne produljuje 72-satno primirje koje je isteklo u petak 7 ujutro. Dodao je da palestinska strana ostaje pri svojim temeljnim zahtjevima kao uvjetu za prestanak sukoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara