Nastavlja se prosvjed mljekara u Bruxellesu: Tisućama traktora i šmrkovima punim mlijeka na policiju

Foto: AFP

ISPRED Europskog parlamenta u Bruxellesu i danas se nastavljaju prosvjedi nekoliko tisuća europskih mljekara, među kojima je i njih tridesetak iz Hrvatske.

U Bruxellesu je jučer prosvjedovalo na stotine proizvođača mlijeka koji su izrazili nezadovoljstvo malim otkupnim cijenama. Baš kao i hrvatski seljaci, i europski farmeri se bune zbog činjenice da je otkupna cijena često niža od proizvodnih troškova te traže od europske politike da ih se zaštiti te učini manje zavisnima od nepredvidljivog tržišta.

Dvodnevnim prosvjedima želi se natjerati Europski parlament da usvoji zakonsku regulativu koja će dovesti do efektivne regulacije na tržištu.

"Želimo cijenu mlijeka koja će pokriti naše troškove", zahtjev je prosvjednika. Naime, oni smatraju da bi povećanje cijene mlijeka za 25 posto bilo dovoljno za njihovo normalno poslovanje.

Ministri poljoprivrede članica EU sastat će  se u srijedu i četvrtak kako bi razgovarali o ovom zahtjevu. Među prosvjednicima iz cijele Europe bili su i hrvatski predstavnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara