Nastavlja se spor slovenskog parlamenta i konzervativaca o gay-brakovima

Nastavlja se spor slovenskog parlamenta i konzervativaca o gay-brakovima

Foto: Shutterstock

ODBOR za rad i socijalnu politiku slovenskog parlamenta u petak je većinom glasova donio zaključak da bi održavanje referenduma o zakonu kojim je dopušteno sklapanje gay-brakova bilo nedopustivo i da taj zakon, koji je parlament prihvatio početkom ožujka, dokida diskriminaciju istospolnih parova.

Takav je zaključak upućen ustavnom sudu koji treba odlučiti u sporu između parlamenta i konzervativne civilne udruge "Za djecu", bliske Katoličkoj Crkvi. Ona je zatražila održavanje referenduma na kojemu bi zakon mogao biti poništen, ali je parlament odbio raspisati referendum iako je za inicijativu i održavanje referenduma prikupljeno mnogo više od potrebnih 40.000 potpisa.

Parlamentarni odbor, u kojemu većinu ima vladajuća koalicija, u svojoj argumentaciji ustavnom sudu o tome zašto se odlučio za zabranu referenduma navodi da se radilo o zakonito donesenoj odluci, jer bi referendum doveo u pitanje zakonsko rješenje koje dokida "sustavnu diskriminaciju" homoseksualnih i lezbijskih parova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Parlamentarna većina također odbija tvrdnje inicijatora referenduma kako su novim zakonom o obiteljskim odnosima i bračnoj zajednici istospolni parovi dobili neupitno pravo na usvajanje djece. To je za predlagače referenduma najspornija odredba, uz odredbu koja brak definira kao zajednicu dviju osoba bez obzira na spol.

U odgovoru ustavnom sudu, slovenski parlament navodi da posvajanje djece stupanjem zakona na snagu neće postati automatsko pravo nego da se radi o pravu na početak postupka, u kojemu će presudnu riječ imati socijalne službe.

Aktivistica udruge "Za djecu" Metka Zevnik rekla je da odgovor ustavnom sudu, koji je prihvatila parlamentarna većina, znači uvredu za 120.000 ljudi koji su podržali njihovu inicijativu za održavanje referenduma.

"Ne samo to, radi se o govoru mržnje prema svima onima koji misle drukčije, a ne kao stranke koje su takav neprihvatljiv zakon izglasale", kazala je Zevnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara