Nastavljen proces protiv Perkovića i Mustača: Penava pred sudom o pritiscima tajne službe

Nastavljen proces protiv Perkovića i Mustača: Penava pred sudom o pritiscima tajne službe

Foto: FAH

SVJEDOČENJEM hrvatskog emigranta Petra Penave u utorak je pred Višim zemaljskim sudom u Muenchenu nastavljeno suđenje pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog sumnje za suučesništvo u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu 1983. godine.

Petar Penava, koji godinama živi u Njemačkoj, bi, kako je priopćio sud, trebao svjedočiti o pritiscima koje je na njega vršili pripadnici Službe državne sigurnosti (SDS) te o funkcioniranju tih službi. Penava je proteklih godina u više navrata u medijima govorio o tomu kako su ga "Udba, tj. Perković osobno htjeli likvidirati".

Saslušavanje svjedoka Petra Penave prekinuto je odmah na početku zbog tehničkih poteškoća oko konzekutivnog prevođenja.

U popodnevnim satima svjedoči i Spasić

Poslijepodne bi video-linkom iz Beograda trebao svjedočiti umirovljeni djelatnik SDS-a Božidar Spasić, koji bi također trebao govoriti o hijerarhiji SDS-a, prije svega o pitanju odgovornosti u donošenju važnih odluka među kojima je i egzekucija emigranta.

Za ovaj tjedan su predviđena još dva ročišta na kojima bi u srijedu trebalo biti nastavljeno svjedočenja Božidara Spasića, dok bi u četvrtak trebao svjedočiti bivši visoki dužnosnik Ine Vanja Špiljak. Tijekom suđenja Krunoslavu Pratesu, koji je 2008. osuđen za sudjelovanje u ubojstvu Đurekovića, i tijekom ovog suđenja Mustaču i Perkoviću, državno odvjetništvo u više je navrata spominjalo da je glavni motiv Đurekovićeva ubojstva njegovo saznanje o upletenosti Vanje Špiljka u financijske malverzacije u naftnoj kompaniji početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara