Nastavljeni neredi u Fergusonu: Policija prosvjednike gađala suzavcem i dimnim bombama

Screenshot: YouTube

POLICIJA je u srijedu navečer u Fergusonu (američka savezna država Missouri), u četvrtoj noći rasno motiviranih prosvjeda u tom predgrađu St. Louisa, bacala suzavac i dimne bombe na prosvjednike koji osuđuju smrt mladog crnca kojeg je u subotu ubio policajac, zbog čega su izbili nemiri, izvijestili su američki mediji.

CNN i drugi mediji javljaju kako su snage policije intervenirale na zapaljenoj benzinskoj pumpi gdje su se prosvjednici okupili u Fergusonu, u predgrađu Saint-Louisa.

Policija je uhitila i dva novinara - Wesleyja Loweryja, izvjestitelja Washington Posta, te Ryana Reillyja iz Huffington Posta, koji su se nalazili u restoranu McDonalds u gradu. Pušteni su naknadno bez optužnice, ispričao je Lowery na twitteru.

U srijedu ujutro naoružani mladić teško je ranjen nedaleko mjesta prosvjeda koji su uslijedili nakon smrti Michaela Browna (18), kojega je u subotu usmrtio policajac iako je bio nenaoružan.

Po policiji okruga Saint-Louis koju citiraju lokalni mediji, mladić ranjen u srijedu, 19-godišnjak, pripadao je skupini od tridesetak osoba koje su se razbježale po dolasku policije, upozorene telefonom. Podigao je oružje i uperio ga u pravcu policajca koji je pucao u nekoliko navrata.

Napetost nije pala nakon nemira i pljačke koje su uslijedile nakon smrti Michaela Browna u subotu u kontroverznim okolnostima.

"Dosta mi je da me se nagurava okolo zbog boje kože. Muka mi je od policijske brutalnosti"

Suzavcem i dimnim bombama policija je u srijedu navečer rastjerala oko 350 prosvjednika u Fergusonu. Prosvjednici se okupljaju svake večeri od subote kada je 18-godišnji Michael Brown ubijen tijekom, kako kažu vlasti, borbe za pištolj i naguravanju u policijskom vozilu. Svjedoci događaja, međutim, kažu da je mladić ubijen kad je bio izvan vozila, s rukama podignutim u zrak.

"Dosta mi je da me se nagurava okolo zbog boje kože. Muka mi je od policijske brutalnosti", rekao je Reutersu jedan prosvjednik. "Dolazit ću svaku večer dok ne dobijemo pravdu".

Mjesni list St. Louis Post-Dispatch piše da je u srijedu navečer uhićeno deset ljudi, ukupno 40 od subote.

Brojne nacionalne figure, od predsjednika Baracka Obame do borca za ljudska prava, velečasnog Ala Sharptona, pozvali su prestanak nasilja. Zatražili su to i roditelji ubijenog mladića. Obama, koji je na odmoru u Martha's Vineyardu, informiran je o četvrtoj noći nasilja u Fergusonu.

Policija zasad na kapaljku objavljuje informacije o ubojstvu Browna. Objavili su tek da se dogodilo nakon natezanja oko pištolja i da je policajac, čiji identitet zbog njegove sigurnosti nije objavljen, poslije prevezen u bolnicu zbog otekline na licu. Svjedoci kažu suprotno, da nikakva fizičkog sukoba s policijom nije bilo, a mjesni mediji pišu da je po nalazima obdukcije Brown pogođen s nekoliko metaka u glavu i prsa.

Šef mjesne policije Thomas Jackson rekao je novinarima da je sada prioritet popraviti rasne odnose u Fergusonu, gradiću s 21 tisuća stanovnika od kojih su dvije trećine crnci. Mjesna policija, za usporedbu, ima 53 pripadnika, a crnci su samo trojica. "Ovo je prilika da popravimo ono što je pogrešno", rekao je Jackson.

Obama pozvao policiju da uvažava prosvjednike u Fergusonu

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak da bi policija trebala pokazati uvažavanje prema prosvjednicima koji već četiri dana demonstriraju u gradu Fergusonu u saveznoj državi Missouri zbog ubojstva nenaoružanog afroameričkog tinejdžera.

"Nema izgovora za nasilje prema policiji ili izgovora za one koji bi željeli iskoristiti ovu tragediju za vandalizam i pljačku", rekao je Obama u televizijskom obraćanju.

"Također nema izgovora za policiju za upotrebu prekomjerne sile protiv miroljubivih prosvjednika ili za njihovo zatvaranje zbog toga što koriste svoja ustavna prava", istaknuo je američki predsjednik.

Nakon što je policajac u subotu upucao Michaela Browna (18), deseci prosvjednika uhićeni su, a policija je suzavcem i gumenim mecima pokušaja razbiti prosvjede stanovnika tog predgrađa St.Louisa.

Među uhićenima u srijedu bila su i dva novinara. Obama je rekao da "u SAD-u policija ne bi smjela ometati ili uhićivati novinare koji samo rade svoj posao".

"Sada je vrijeme za zacjeljivanje rana. Vrijeme je da se mir vrati na ulice Fergusona", poručio je Obama. "Vrijeme je da se pravda provede na otvoren i transparentan način", dodao je.

Po njegovim riječima, od ministarstva pravosuđa i FBI-a zatražio je da provedu neovisnu istragu o ubojstvu tinejdžera.

"Izgubili smo mladića, Michaela Browna u teškim i tragičnim okolnostima. Imao je 18 godina i njegova obitelj ga više nikada neće moći zagrliti", rekao je Obama.

"Kada se takvo što dogodi, lokalne vlasti, uključujući policiju moraju biti otvorene i transparentne u istrazi toga ubojstva i zaštiti ljudi u njihovim zajednicama", naglasio je Obama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara