Natječaj za Plomin C produžen za još pet mjeseci

Foto: labin.com

MINISTARSTVO gospodarstva produžilo je rok za obvezujuću ponudu za izgradnju Plomina C do kraja ožujka iduće godine. Odluku o prolongiranju natječaja ministar Ivan Vrdoljak donio je ovih dana na molbu japanskog Marubenija, jednog od dva preostala ponuđača.

Prije roka za davanje obvezujuće ponude koji je trebao isteći 31. listopada, od natječaja su odustali poljski POL-MOT i južnokorejski KOSEP, pa su u igri ostali samo talijanski Edison i japanski Marubeni. Vlada je zbog toga izašla u susret jednom od dva moguća ulagača produživši rok za obvezujuću ponudu koji je isticao ovog mjeseca.

Najveća investicija u energetiku u mandatu ove vlade, vrijedna približno milijardu eura, tako je opet daleko od realizacije. U ministarstvu gospodarstva smatraju da odgoda natječaja neće ugroziti projekt Plomina C, nadajući se da će u idućih pet mjeseci doći i do novih akvizicija, a interes je, navodno, pokazao francuski energetski div Gaz de France (GDF).

HEP je nedavno izvijestio javnost o novim tehnološkim uvjetima natječaja, energetski i ekološki bitno naprednijim od onih najavljenih u projektu Plomina C čija je izrada, inače, HEP Grupu koštala više od sto milijuna kuna.

Prema nekim mišljenjima, od ulaganja u hrvatske termocentrale po EU standardima, investitorima su daleko isplativija ulaganja u Srbiju i BiH koje se nalaze izvan domašaja restriktivnih EU odredbi o emisiji CO2. Srbijanska vlada najavila je nastavak projekata gradnje novih termocentrala na ugljen i lignit "Kolubara B", "Kostolac B3" i "Nikola Tesla B3", u čemu bi im jedan od strateških partnera trebao biti i talijanski Edison.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara