Ne bi bilo prvi put: Iran optužuje Izraelce da su sami isplanirali i izveli teroristički napad u Burgasu

Foto: AFP

IZRAELSKI ministar obrane Ehud Barak pozvao je svjetske sile da se odmah posvete zaustavljanju iranskog nuklearnog programa, "jer bi poslije moglo biti prekasno, jednom kad se dosegne određeni atomski stupanj."

Barak je poručio kako je sama mogućnost da će Iran jednom imati nuklearno oružje puno veća opasnost od preventivnog napada na Iran, bez obzira na posljedice. "Svjestan sam problema vezanih uz onemogućavanje Irana da nabavi nuklearno oružje. Međutim, jasno mi je bez imalo sumnje da će sam kasniji život s tom prijetnjom biti puno kompliciraniji, puno opasniji i puno skuplji.

Ujedinjeni protiv Irana

Izraelski mediji njegov su govor pred izraelskom vojskom interpretirali kao mogući globalni poziv za napad na Iran. "Ovo je trenutak za čitav svijet da se pripremi za zajedničku akciju. Moramo brzo i odlučno zaustaviti iranski nuklearni projekt", dodao je Barak. Pritisak Izraela na Iran samo se pojačao nakon napada na izraelske turiste u bugarskom Burgasu, za što je Netanyahu odmah optužio Iran.

Međutim, iranski izaslanik u UN-u Mohammad Khazaee optužio je upravo Izrael da je isplanirao i izveo teroristički napad na svoje građane, kako bi imao povod za jači pritisak na Iran. "Nevjerojatno je kako su samo par minuta nakon napada izraelski dužnosnici odmah poručili kako je kriv Iran. Nikad se nismo i nikad se nećemo upuštati u tako jadne pokušaje napada na nevine ljude", rekao je Khazaee.

"Takve terorističke operacije je mogao isplanirati i izvesti samo isti onaj režim čija je kratka povijest puna državno potpomognutog terorizma i ubijanja. Pritom se ti zločini pokušavaju prikazati kao djela nekih drugi sila, kako bi se ostvarili jeftini politički bodovi. Mogao bih dati mnoge primjere koji pokazuju kako je ova režim ubijao vlastite građane i nevine Židove u zadnjih par desetljeća", dodao je Khazaee.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara