"Ne dajte da Vladin HEP investira našim novcem, sve im tijekom gradnje poskupi 30 do 40 posto!"

"Ne dajte da Vladin HEP investira našim novcem, sve im tijekom gradnje poskupi 30 do 40 posto!"

Foto:  civilnodrustvo.hr

"HE OMBLA  je suvišna zato što je u startu preskupa, ali čini se da HEP-u to ne smeta. Njihove hidroenergetske investicije u pravilu tijekom izvođenja poskupljuju 30 do 40 posto, što se vidi na realizaciji HE Lešće i revitalizaciji HE Zakučac, gdje 1 MW nove snage košta astronomskih 2,79 milijuna eura i to samo za opremu!", piše specijalizirana stranica energetika-net.com
 
S Čačićem otišao jedan koncept
 
U svojevrsnoj analizi događaja oko HE Ombla, podsjeća se kako je ministar gospodarstva Vrdoljak izjavio da odluku treba donijeti zrelu i odmjerenu odluku te da on nije taj koji "misli poginuti za Omblu". 
 
"Eko-ministar Zmajlović, kojemu se ne može prigovoriti da je neprijateljski raspoložen prema businessu, poručuje da se treba okrenuti prioritetnijim projektima jer će biti teško dokazati da se bez tih 68 MW iz Omble ne može. Strasti se stišavaju, koncept države-poduzetnika počeo se, hvala Bogu, napuštati s odlaskom Radimira Čačića. Shvatilo se da je državna blagajna prazna i zato treba oprezno birati u što će se investirati novac"., stoji u analizi te se dodaje kako država kontinuirano podmeće leđa za HEP-ova zaduženja, pa je tako svojedobno jamčila i za zaduživanje za HE Ombla. 
 
U međuvremenu je cijena struje drastično porasla no ni to nije bilo dovoljno za HEP-ove investicije pa je  država lani HEP-u uskočila s jamstvom za 400 milijuna kuna kredita za operativno poslovanje, a odobrila je i izdavanje 500 milijuna dolara obveznica za reprogram starijih dugova. 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lešće s 65 milijuna eura do 97, a Zakučac s 700 milijuna do 1.1 milijardi kuna
 
"HE Ombla je suvišna zato što je preskupa: ako se euri pretvore u snagu, dolazi se do troška megavata od 2,23 milijuna eura. I sve to u matematici procijenjenog troška investicije, dakle, ne onog konačnog. Poznato je da je gradnja u kršu vrlo rizična; pa i EBRD je konstatirao da je riječ o eksperimentalnom projektu koji se treba graditi u fazama, da se vidi 'jel drži vodu'", navodi se analizi. 
 
Podsjeća se tako da se HE Lešće, koja se počela graditi u mandatu kontroverznog Ivana Mravka bila procijenjena na 65 milijuna eura, a u konačnici je koštala 97 milijuna eura.  Kod HE Zakučac stanje je još i gore jer se s početnih 700 milijuna kuna došlo na 1,1 milijardu kuna i to samo za obnovu postojećeg!
Milijuni poniru u bezdan
 
"Kroz HEP-ove hidroenergetske investicije, a njih se, što je indikativno, radi domaćom pameću, operativom i opremom, milijuni poniru u bezdan, istodobno ne donoseći znatnu novu snagu u elektroenergetski sustav. Zahvaljujući EBRD-u i transparentnosti koja u Hrvatskoj uopće nije uvriježena kada su eko-studije u pitanju, mi Hrvati ostat ćemo, po svemu sudeći, uskraćeni za prvu podzemnu hidroelektranu u Europi", zaključuje se u tekstu. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara