Ne mogu izabrati predsjednika: 13. kolovoza druga sjednica vukovarskog Gradskog vijeća

Ne mogu izabrati predsjednika: 13. kolovoza druga sjednica vukovarskog Gradskog vijeća

Foto: vusz.hr

DRUGA konstituirajuća sjednica vukovarskoga Gradskog vijeća, pošto na prvoj, održanoj 17. srpnja, vijećnici nisu izabrali predsjednika, sazvana je za 13. kolovoza, a ako se ni tada ne konstituira, vijećnicima ostaje još samo jedna prilika da se izbjegnu ponovni prijevremeni izbori.

Po riječima predstojnika Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji Gorana Bošnjaka, koji je i sazvao drugu konstituirajuću sjednicu, zakonski je moguće da se druga konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća nastavi ondje gdje je prekinuta prva - kod izbora predsjednika tog vijeća. Uvjet za to je da vijećnici jednoglasno izglasuju takvu odluku i priznaju odluke o izboru mandatne komisije i komisije za izbor i imenovanje koje su izglasovane na prvoj konstituirajućoj sjednici, rekao je Goran Bošnjak, koji je i predsjednik vukovarskoga SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po njegovu mišljenju, ključnu ulogu na drugoj konstituirajućoj sjednici vukovarskoga Gradskog vijeća imat će vijećnica HDSSB-a Slavica Jelinić, koju, kako je rekao, javnost percipira kao vijećnicu koja bi mogla donijeti prevagu, a koja nije bila na prvoj konstituirajućoj sjednici niti se od tada oglašava u javnosti. Bošnjak je rekao kako je siguran da će se Gradsko vijeće - ako se ne konstituira na drugoj sjednici - konstituirati na trećoj sjednici jer je HDZ-u itekako stalo da u tome uspije. Ako se Gradsko vijeće ne bi konstituiralo, bio bi to veliki neuspjeh HDZ-a, rekao je Bošnjak, koji vjeruje da će HDZ u tome uspjeti na isti način na koji je do većine došao u prošlom sazivu.

Riječ je o priklanjanju negdašnjega SDP-ovca Željka Pinjuha HDZ-u i HSP-u dr. Ante Starčevića, koji je, zahvaljujući njihovoj potpori, postao predsjednik Gradskog vijeća, a te su stranke tako dobile većinu u prošlom sazivu Gradskog vijeća. Prva konstituirajuća sjednica vukovarskoga Gradskog vijeća završila je neuspješno pošto deset vijećnika SDP-a, HNS-a, SDSS-a i SNS-a nije poduprlo prijedlog koalicije HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ da za predsjednika bude izabran Igor Gavrić iz HSP-a dr. Ante Starčevića, a zatim nije prošao ni protuprijedlog SDP-a, koji je za predsjednika predložio svojeg člana Gorana Bošnjaka, protiv čijeg izbora su glasovali vijećnici HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića.

Na prijevremenim izborima za vukovarsko Gradsko vijeće, održanim 15. lipnja koalicijska lista HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ osvojila je deset mandata, po pet mandata osvojile su koalicijska lista SDP-HNS-SU i SDSS-SNS-NSS. Koalicija stranaka okupljenih oko HDSSB-a prvi je put osvojila jedan mandat i u vukovarsko Gradsko vijeće ušla je Slavica Jelinić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara