Ne zaboravite: Danas zadnji rok za prijavu ako glasate izvan mjesta prebivališta!

Ne zaboravite: Danas zadnji rok za prijavu ako glasate izvan mjesta prebivališta!

Foto: Ilustracija

1. PROSINCA ćemo na referendum o braku, pripreme su u tijeku, a danas je zadnji dan za prijavu ako ćete glasovati izvan mjesta prebivališta.

U tijeku je tiskanje glasačkih listića, određivanje glasačkih mjesta i davanje uputa nižim povjerenstvima. Za sada problema nema, doznajemo u DIP-u.

Za sve one koji žele glasovati izvan mjesta prebivališta, danas je zadnji dan prijava u nadležni ured državne uprave. Valja podnijeti zahtjev za privremeni upis izvan mjesta prebivališta. Birači se mogu privremeno upisati u gradu ili općini gdje će se na dan referenduma zateći, a zahtjevi se podnose uredu državne uprave u županiji neovisno o mjestu upisa birača u registar birača.

Ako ćete se na dan referenduma nalaziti u drugoj državi, morate podnijeti zahtjev za prethodnu registraciju i to nadležnom uredu u Hrvatskoj ili diplomatsko-konzularnom predstavništvu. Oni koji nisu sigurni gdje će biti na dan referenduma, mogu zatražiti potvrdu temeljem koje će moći glasovati na bilo kojem glasačkom mjestu. Zahtjev je nužno vlastoručno potpisati, može se poslati poštom, faksom ili e-mailom no u tom slučaju valja priložiti i presliku putovnice ili osobne iskaznice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S osobnom dolazite i u nedjelju 1. prosinca na birališta i zaokružujete ZA ili PROTIV. Pitanje glasi - jeste li za to da se u Ustav unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?

Do ponoći objava glasačkih mjesta za referendum 1. prosinca

Večeras do ponoći trebala bi se objaviti glasačka mjesta za provedbu državnog referenduma o ustavnoj definiciji braka, u Hrvatskoj i inozemstvu.

Glasačka mjesta u inozemstvu objavit će Državno izborno povjerenstvo (DIP), dok je određivanje glasačkih mjesta u Hrvatskoj zadaća gradskih, odnosno općinskih povjerenstava.

Za provedbu državnog referenduma, određenog za nedjelju, 1. prosinca bit će otvoreno oko 6.700 glasačkih mjesta, koliko ih je bilo otvoreno i na posljednim lokalnim, odnosno izborima za Europski parlament, kaže potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar Šarić.

Večeras do ponoći trebala bi se znati i glasačka mjesta u Oružanim snagama, zatvorima, na brodovima, te u ustanovama socijalne skrbi.

Određivanje tih glasačkih mjesta u nadležnosti je resornih ministara obrane, pravosuđa, pomorstva te socijalne politike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara