Ne želi više čekati: Netanyahu će napad u Burgasu iskoristiti kao povod za rat s Iranom?

Foto: AFP

JUČERAŠNJI napad na izraelske turiste u bugarskom gradu Burgasu rezultirao je, kako zasad stvari stoje, smrću osam osoba, ali bi njegove implikacije mogle biti još dalekosežnije, jer mnogi smatraju kako će Izrael ovaj nemili događaj iskoristiti kao povod za upuštanje u neke druge obračune koje ima "zakazane na dnevnom redu".

Kao što je rečeno, zadnje službene brojke govore o osam mrtvih i 37 ozlijeđenih. Međutim, "interpretacija mrtvih" se ipak razlikuje. Bugarski Novinite.com navodi kako je jučer u napadu poginulo šest osoba, dok su još dvije osobe tijekom noći preminule u bolnici. Jedna od njih je identificirana kao vozač autobusa, dok je druga zasad neidentificirana Izraelka.

Međutim, izraelski dužnosnici, kako prenosi Haaretz, tvrde kako je među poginulima i bombaš samoubojica. Takvu je tezu kasnije ponudio i bugarski premijer Boyko Borisov. U skladu s tim dužnosnici su odmah povukli tezu o eksplozivu postavljenom u prtljažniku autobusa, koja su jučer sami plasirali. Tako je bugarska policija kasnije izvijestila da su sigurnosne kamere uhvatile sumnjivca kako se vrzma po aerodromu barem sat vremena prije napada, javlja Novinite.com. Opisan je kao dugokosi bijelac u sportskoj odjeći.

Kako su dokumenti preživjeli eksploziju i požar?

Haaretz piše kako su uz tijelo za koje se sumnja da je pripadalo bombašu samoubojici pronađene lažna američka vozačka dozvola izdana u Michiganu i američka putovnica. Ostaje nejasno kako je vozačka dozvola preživjela detonaciju koja je doslovno rasparala i zapalila sve u krugu od nekoliko metara. I to u tako dobrom stanju da se nedvojbeno može reći kako je to "lažna američka dozvola". U ovom trenutku valja napomenuti kako je premijer Borisov odmah medijima znakovito istaknuo kako bugarske službe na terenu surađuju i pomažu izraelskim obavještajcima, te FBI-u i CIA-i.A u Izraelu je ova tragedija prvenstveno označena kao veliki propust izraelskih sigurnosno-obavještajnih agencija. Pri tom valja imati na umu kako su se jučer u medijima pojavile informacije da su zapravo bugarske službe ignorirale upozorenja iz izraelski i ruskih obavještajnih izvora, ali je bugarski predsjednik to negirao i kazao kako nikakvih relevantnih informacija o povećanoj opasnosti nije bilo.

Zašto je Netanyahu odmah optužio Iran, iako nije bilo nikakvih dokaza?

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu očito je svjestan propusta, ali je taj podbačaj ekspresno pokušao pretvoriti u političko dostignuće. Podsjetimo, samo dva sata nakon eksplozije, dok je još vladao potpuni kao i nije bilo nikakvih pouzdanih informacija, Netanyahu je javno kazao kako "sve upućuje na Iran". Jasno da je takvo prokazivanje, s obzirom na politički okvir unutar kojeg Izrael na međunarodnom planu djeluje, teza koja odmah prvo pada na pamet, ali od "ozbiljnog" premijera "ozbiljne" države ipak se očekuje da djeluje na temelju nekakvih dokaza kada u javnost izlazi s takvim optužbama.

Valja napomenuti kako je Netanyahu spomenuo isključivo Iran. Ministar obrane Ehud Barak na listu potencijalnih krivaca odmah je dodao i druge standardne osumnjičenike - Hamas i Hezbolah. Potonji su odmah negirali ikakvu povezanost s napadom, nazvavši izraelske optužbe smiješnima, jer se "oni ne bore protiv turista". Netanyahu je bio direktniji. Napad je smjestio unutar standardnog obrasca o napadima na izraelske turiste tijekom prošlih mjeseci, a baš se eto poklopilo i da se jučerašnji incident dogodio na 18. obljetnicu krvavog napada na Židovski centar u Buenos Airesu, kada je poginulo 86 ljudi. Na kraju je samo zaključio kako je "ovo iranski teroristički napad i da će Izrael silom odgovoriti na iranski teror".

Rat već visi u zraku, čeka se samo povod

Takvo ratno huškanje od Netanyahua se moglo često puta čuti proteklih mjeseci. Međutim, pravog povoda nikad nije bilo. Nikad nije dokazano da Iran uistinu razvija nuklearno oružje, a glavni partner Obama je barem do studenog zauzet s drugim stvarima. Netanyahu je često govorio kako Izrael više ne može čekati i kako mora stvar preuzeti u svoje ruke. Rat već duže vrijeme "visi u zraku", a sad je stvoren i pravi povod.

Takvog je mišljenja i bivši američki izaslanik u UN-u John Bolton, koji je za Fox News kazao kako se nakon jučerašnjeg događaja Izrael definitivno sprema za napad na Iran. I on smatra kako je simptomatično to što Netanyahu nije spominjao Hezbolah, čime je indicirao da "Izrael nema namjeru odgovoriti proporcionalno, već napasti velika iranska postrojenja".

Iz Bijele kuće su se jučer oglasili klasičnim priopćenjem u kojem se osuđuje "barbarski teroristički napad" i da će SAD "stajati uz svog partnera Izrael i pružiti mu svu moguću pomoć u pronalasku počinitelja". Obama će osobno vjerojatno pokušati ostati "ispod radara" po ovom pitanju, ali ostatak njegove "ergele" već je neko vrijeme u punoj pripravnosti. Američka vojna prisutnost u Zaljevu se sustavno pojačava iz dana u dan, a sastanci Ehuda Barak i Leona Panette sve su češći. Jedan su imali i sinoć. Što su dogovorili, nije poznato.Stvara se perverzna situacija u kojoj se rat čini kao jedino razrješenje začaranog kruga

Poznato je samo da će Netanyahu nakon ovoga definitivno pojačati pritisak na Iran, ali i na svoje zapadne saveznike da se konačno obračunaju s Iranom. Zemljom koju izraelski premijer označava kao sustavnu terorističku prijetnju za Izraelce. Međutim, pritom uporno zanemaruje činjenicu da upravo takvom državnom politikom i agresivnom retorikom sam Izrael u opasnost dovodi svoje građane diljem svijeta i pretvara ih u mete.

Činjenica je da Izrael egzistira unutar paradigme kronične nesigurnosti i straha, koje pokušava liječiti doktrinom koja se oslanja na agresiju, odmazdu i beskrupulozno štićenje svojih interesa. Takav je "život" krajnje iscrpljujuć, te se na koncu stvara apsurdna, a može se reći i perverzna situacija u kojoj se rat čini kao jedino moguće razrješenje takvog začaranog kruga. Netanyahuu i Baraku se ne smije dozvoliti da povod za takav rat nađu u Burgasu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara