"Neću više potrošiti ni sekundu na Grozdove neistine, kao ni na srednjovjekovne poglede Crkve"

"Neću više potrošiti ni sekundu na Grozdove neistine, kao ni na srednjovjekovne poglede Crkve"

Foto: Tea Čimaš, Damjan Tadić, Admir Buljubašić/Cropix

UDRUGA Grozd se na današnjoj konferenciji za novinare očitovala o izjavi ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovića koji je letak Crkve o zdravstvenom odgoju nazvao dezinformacijom.

> Crkva laže: Saznajte pravu istinu o zdravstvenom odgoju!

Podsjetimo, Jovanović je rekao da je dio Hrvatske biskupske konferencije nasjeo na priče Grozda o pogrešnom predstavljanju zdravstvenog odgoja.

Ministarstvo je svojim letkom odgovorilo na crkveni letak. U dokumentu naslovljenom "Istina o zdravstvenom odgoju", Ministarstvo tvrdi kako je svrha tog odgoja promicati nenasilje, spolnu ravnopravnost i toleranciju spram različitosti. "Temeljne su to vrijednosti zajednice europskih naroda kojoj se Hrvatska uskoro pridružuje", poručuje MZOS. Sadržaj letka možete pogledati ovdje, a kurikulum zdravstvenom odgoja ovdje.

"Zdravstveni odgoj nije znanstveno utemeljen"

Iz Grozda su danas najavili rješenje uvođenjem još jednog programa, da se na taj način da mogućnost odabira. Traže od ministra Jovanovića da suspendira program zdravstvenog odgoja.

Odbacili su navode ministra Jovanovića da je program zdravstvenog odgoja u školama utemeljen na znanstvenim činjenicima. Predstavnici te udruge roditelja tvrde da je neistina da je zdravstveni odgoj znanstveno utemeljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Štoviše, posve je pogrešan", kažu te ističu da je besmislen, nelogičan i traže mogućnost uvođenja alternativnog programa. Ostaju pri tome da je najsporniji dio programa i dalje literatura sa spornim citatima o homoseksualnosti i rodnoj jednakosti, a iz Ministarstva su za tu literaturu rekli da će se ona i dalje koristiti samo kao smjernica nastavnicima.

U Grozdu su najavili građanski neposluh ako Ministarstvo ustraje u provedbi ovakvog programa zdravstevnog odgoja.

Jovanović: Crkva ni udruge nemaju što tražiti školama, neću više potrošiti ni sekundu na Grozdove neistine, kao ni na srednjovjekovne poglede Crkve

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u izjavi za Media servis oštro je odbacio navode Grozda da je način uvođenja zdravstvenog odgoja u škole "totalitaristički, a ne demokratski".

Jovanović ponavlja da je kurikulum znanstveno utemeljen te da Grozd i Crkva dezinformiraju javnost. "Vjeronauk u školi može biti utemeljen na ideologiji, ali ne zdravstveni odgoj", ističe Jovanović u svojoj SMS izjavi.

"Crkva niti udruge nemaju što tražiti u školama i nemam namjeru više potrošiti niti sekunde svog vremena na Grozdove neistine i dezinformacije, kao ni na srednjovjekovne poglede Crkve na današnjicu u 21. stoljeću", istaknuo je Jovanović kao odgovor na opetovane optužbe od strane udruge Grozd koja je najavila građanski neposluh ako Jovanović ne odustane od po njima spornog programa zdravstvenog odgoja školaraca.

Milanović: Vjerujem da radimo pravu stvar

Podsjećamo, jučer se održala i javna polemika između premijera Zorana Milanovića i kardinala Josipa Bozanića. Najprije je Bozanić na božićnoj misi pozvao na dijalog o zdravstvenom odgoju "koji vjernici žele, ali se s pravom boje da se njime utire put rodnoj ideologiji koja proturječi kršćanskom svjetonazoru i antropologiji, čiji je temelj čovjek stvoren kao muško i žensko".
 
Premijer je odmah nakon mise kojoj prisustvovao komentirao Bozanićeva prozivanja. "Jedino što mogu reći je da su naše namjere dobre i plemenite. Ne kažem da možda neki put u tom nastojanju da se učini dobro i plemenito čovjek ne pogriješi, ali vjerujem da radimo pravu stvar", rekao je. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara