Nema dogovora između čelnika sindikata i ministra Ostojića, štrajk u bolnicama ide dalje!

Foto: Čitatelj Indexa

NITI nakon 6 sati i 20 minuta sastanka ministra zdravlja Rajka Ostojića sa čelnicima sindikata liječnika Ivicom Babićem i medicinskih sestara Anicom Prašnjak nije postignut nikakav dogovor, pa štrajk u bolnicama ide dalje.

"Vlada nema volje ni želje očitovati se na naš zahtjev, odnosno naš prijedlog kolektivnog ugovora u zdravstvu", rekao je Babić nakon sastanka i poručio da se štrajk nastavlja do ispunjenja zahtjeva.

Štrajk ide dalje, pa ćemo vidjeti što će donijeti vrijeme, rekao je Babić dodavši da se po dojavama s terena pritisci na štrajkaše smanjuju. Ministar Rajko Ostojić odgovara: Želim pregovarati, želim socijalni dijalog, mirenje, pregovore i subotom i nedjeljom.

"Prijepor su dežurstva, tako se bar prezentiraju. Ali, ni ona nisu prijepor, dežurstva se moraju plaćati. Ja ću ponoviti- u nekim je stvarima ovo apsurdna situacija", kaže ministar. Sindikati nisu zadovoljni onime što je ministar poduzeo u vezi optužbi da je na djelatnike u štrajku vršen pritisak, a ministar poručuje da nepravilnosti nije bilo

"Stvari ovako stoje: ravnateljica u Virovitici radila je po nalogu ministra i on je neće smijeniti. Drugo, iznio je netočne podatke o broju smijenjenih šefova. Svi su smijenjeni osim dva sindikalna povjerenika, ali jedan dio je opet imenovan vršiteljima dužnosti, a drugi nije", kaže Babić, a Ostojić odgovara:

"Što se tiče Virovitice nema nikakvih nepravilnosti, kaže tako Državni inspektorat".

U nadi da će današnji sastanak završiti pozitivnim ishodom, ministar je već za sutra zakazao termin za pregovore o kolektivnom ugovoru. Sindikalni čelnici Anica Prašnjak i Ivica Babić su oprezni.

"Ja sam ostala iznenađena da je stigao već za srijedu poziv za kolektivno pregovaranje jer trebalo je vidjeti što će se dogoditi sa socijalnim dijalogom između nas, liječnika i ministarstva. Ne znam kako smo se ovako malo zatrčali unaprijed", poručila je predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Anica Prašnjak.

"Ako će nas zvati samo radi čaše vode i kavice onda bolje da nas ne zovu. Ako nam nude rješenja i ako smo u stanju naći izlaz iz ove situacije, dapače vrlo rado!", kaže predsjednik Hrvatskog sindikata liječnika Ivica Babić.

"Štrajk ćemo prekinuti samo ako budu ispunjeni svi zahtjevi, a to je prije svega plaćanje prekovremenih sati"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalni čelnici Ivica Babić i Anica Prašnjak došli su jutros u Ministarstvo sa željom da se postigne dogovor, ali i s jasnom porukom: "Štrajk ćemo prekinuti samo ako budu ispunjeni svi zahtjevi, a to je prije svega plaćanje prekovremenih sati". Upozorili su da se i dalje vrši pritisak na djelatnike u štrajku. 

Razgovori s ministrom odvijaju se iza zatvorenih vrata, a završe li pozitivnim ishodom novi susret održat će se sutra kada ih je ministar pozvao na pregovore o Kolektivnom ugovoru. U te pregovore trebao bi biti uključen i treći sindikat zaposlenih u zdravstvu, kojem je na čelu Spomenka Avberšek.

Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata: Ne razumijem razloge za štrajk zdravstvenih djelatnika

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata podržava svačije ustavno i zakonsko pravo na izražavanje nezadovoljstva putem štrajka, a time načelno podupire organizirani štrajk dijela zdravstvenih radnika. Međutim, strahuju da bi dugotrajna organizacija obustave rada na način pružanja zdravstvene zaštite kao "nedjeljom" mogla ozbiljnije ugroziti zdravlje, sigurnost i živote korisnika zdravstvenih usluga.

"Ja načelno ne podržavam da on traje više od tri dana, a on traje sedam dana. Dakle, nakon tri dana životi su ozbiljno u opasnosti. Smatram da nije odgovoran liječnik i struka. Odgovorno je ministarstvo koje je trebalo organizirati rad, a ono kaže da će ga organizirat nedjeljom", rekla je to Đula Rušinović Sunara, predsjednica Udruge i dodala kako ne razumije razloge za štrajk zdravstvenih djelatnika.

"Ja njihove zahtjeve uopće ne razumijem. Meni uopće nije jasno što bi oni htjeli, jer oni su rekli da bi htjeli ugovor koji je proglašen neustavnim. Što oni hoće? Meni je nejasno. Ministru je nejasno. Masa kolega im pišu putem e- maila i upozoravaju da zapravo nisu jasni, te traže da prošire zahtjeve na nekakve opće zahtjeve o poboljšanju sustava zdravstva", kazala je Rušinović Sunara.

Štrajk je pokazao još jednom da pacijent nije u središtu zdravstvenog sustava, navela je. Pokazao je i nužnost postojanja neovisnih zastupnika za prava pacijenata na tri nivoa. Na nivou bolnice, županije i države. "Dakle u tome smislu je važno da mi kao građani dobijemo mehanizme zaštite. Mi ih nemamo,  zato ne možemo ništa ni reći. Kome se mi sad obraćamo? Ministru koji je navodno kriv?O čemu se tu radi?", istaknula je Rušinović Sunara.

"Ovom prilikom još jednom upozoravamo na neučinkovit Zakon o zaštiti prava pacijenata koji ne pruža mogućnost pravednog utvrđivanja odgovornosti zdravstvenih radnika, kao niti obeštećenje eventualno oštećenih građana. Zakon treba mijenjati, već devet godina nije provediv", upozorava Rušinović Sunara .Upozorila je i da od 25.listopada na snagu stupa Direktiva EU o prekograničnom korištenju zdravstvenih usluga.

Prilagodba za te propise počela kasno, smatrajući da se to može napraviti zadnji tren i u trku. "Bojim se da se u trku uči ponašati i da će zbog toga hrvatske usluge i hrvatski zdravstveni sustav nama postati nedostupan, jer ćemo biti u prilici da moramo pružiti onima koji budu htjeli zdravstvenu uslugu kod nas. Oni će čekati na red i povećavati taj red, a imati će pravo da nadoplate i uzmu doktore. Oni će nadoplatiti i uzeti doktore, pa će svi doktori otići u privatno i onda ćemo dobit amerikanizaciju. To je ono što oni govore da ne rade, a rade baš to", zaključila je Rušinović Sunara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara