Nema kazne za "Srbe na vrbe": Torcidaš oslobođen, nema dokaza da je postavio plakat

Foto: Index

ANTONIO VUJČIĆ, mladi pripadnik splitske Torcide, oslobođen je jutros na ponovljenom suđenju za plakat "Srbe na vrbe", koji je u srpnju 2010. godine dočekao srpsku Davis cup reprezentaciju na ulazu u Split. Sutkinja Marisa Matić zaključila je da nema dokaza da je upravo okrivljeni postavio plakat na nadvožnjak na Pujankama.

Istina, u mobitelu su mu nađene fotografije izrade plakata, no to samo po sebi ne mora značiti da je plakat i postavio, upozorio je branitelj Jadran Franceschi. Sud je očito takvu argumentaciju prihvatio.

A na prvom suđenju dobio četiri mjeseca zatvora...

Sutkinji Matić predmet je dodijeljen nakon što je ukinuta presuda njezinog kolege Dinka Mešina. U prvom suđenju, sudac Mešin osudio je Vujčića na četiri mjeseca zatvora te mu je prilikom objave kazao kako je svojim djelom osramotio sebe, ali i svoj grad te državu.

Županijski sud ukinuo je, međutim, osuđujuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje drugom sucu. Bili su, naime, uvjereni da sudac Mešin neće promijeniti svoju odluku. I vjerojatno su bili u pravu.

Hajduk Jugend

Na plakatu je, inače, pisalo "Srbe na vrbe, nikad zaboravit, nikad oprostit". Prilikom obrade u Vujčićevom mobitelu nađeno je i dosta fotografija mladih torcidaša okupljenih u skupinu Hajduk Jugend fasciniranih Trećim Reichom. Hitler, frizura na svastiku, natpis "mrzim crnčuge", i sl...

Nema sumnje da će Općinsko državno odvjetništvo u Splitu uložiti žalbu na oslobađajuću presudu. Žalili su se i prvi put jer su tražili osam mjeseci zatvora za Vujčića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara