Nema kraja zaduživanju: Hrvatska do kraja godine izdaje obveznice vrijedne 1,5 milijardi dolara?

Foto: Vlada.hr

BEZ obzira na to što joj je agencija Fitch srušila rejting na status "smeće", Hrvatska bi mogla uskoro izdati dolarske obveznice kako bi iskoristila dobro raspoloženje ulagača koje je potaknuo američki FED, javlja Bloomberg.

Suočena s dvije milijarde duga koji dospijeva u travnju, Hrvatska mogla bi profitirati od prošlotjedne odluke američkog FED-a o poticanju kupnje obveznica, smatra Abbas Ameli-Renani, analitičar u Royal Bank of Scotland.
 
"Očekujem da Hrvatska izda obveznice u vrijednosti 1-1,5 milijarde dolara, do kraja godine. Sljedeći veliki dug dospijeva u travnju, tako da bi mogli čekati do početka sljedeće godine, no možda tržište ne bude tako velikodušno kao što je sada", komentirao je.
 
Troškovi zaduživanja za desetogodišnje obveznice, koji su početkom mjeseca pali ispod šest posto, danas su porasli. Prinos na dolarske obveznice koje dospijevaju 2023. godine, porasle su sa 5,793, na 5,798, što je najviše od 18. rujna.
 
"Sada je dobar tajming za nove euroobveznice jer se suočavamo s velikim dugom koji dospijeva 2014, ali Vlada ne može doći pred investitore praznih ruku, mora jasno dokazati predanost reformama u fiskalnim smjernicama", smatra Hrvoje Stojić, analitičar Hypo Alpe Adria banke.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naime, Hrvatskoj u travnju iduće godine, na naplatu stiže dvije milijarde eura duga.
 
Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke, procjenjuje da bi Hrvatska mogla u studenom izdati dolarsku obveznice u vrijednosti 1-1,5 milijardi dolara.
 
Iz Ministarstva financija Bloomberg nije uspio dobiti komentar na ovu temu.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara