Nema opće amnestije za stotine časnika optuženih za zavjeru protiv Erdogana

Foto: Guliver Image / Getty Images

TURSKA vlada ne namjerava amnestirati nekoliko stotina časnika koji su u dva procesa optuženi za zavjeru protiv režima premijera Recepa Tayyipa Erdogana, rekao je u petak njegov glasnogovornik.

"Nitko ne treba očekivati opću amnestiju, jer to pitanje ne razmatramo", rekao je novinarima zamjenik premijera Buelent Arinc, istaknuvši kako je potrebno i važno poštovati pravo na pravedan sudski proces.

Arincova izjava uslijedila je nakon što su novine objavile žalbu glavnog stožera turskih oružanih snaga kojom se traži revizija dvaju velikih sudskih procesa iz 2012. i 2013., nakon kojih je više stotina časnika završilo iza zatvorskih rešetaka, uz objašnjenje da su upotrijebljeni dokazi protiv njih bili izmišljeni.

Ovaj potez turskog pravosuđa događa se u trenutku kada vlada raspravlja o korupcijskom skandalu koji je otkrio sukobe između pristalica Erdogana i bratstva muslimanskog propovjednika Rethullaha Guelena, vrlo utjecajnog u policijskim i pravosudnim turskim krugovima.

Analitičari ovu inicijativu vojne institucije objašnjavaju kao mogući savez s Erdoganovim režimom protiv Guelenova pokreta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara