Nema summita za mir u Ukrajini: Prvo poštivanje primirja, onda pregovori

Nema summita za mir u Ukrajini: Prvo poštivanje primirja, onda pregovori

Foto: FAH

UKRAJINA, Rusija, Njemačka i Francuska odustale su od planova o održavanju summita o okončanju sukoba u Ukrajini koji se u četvrtak trebao održati u kazahstanskoj Astani, zbog izostanka napretka u primjeni sporazuma o prekidu vatre.

S obzirom na to da je u Ukrajini između vladinih snaga i separatista nastavljeno krvoproliće još nema naznaka o novome sastanku velikih sila.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvao je čelnike Rusije, Njemačke i Francuske na pregovore o okončanju sukoba na istoku Ukrajine u kazahstanskom glavnom gradu Astani. Summit se trebao održati u četvrtak.

Šefovi diplomacije potvrdili rupe u primirju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No nakon razgovora u ponedjeljak u Berlinu, predstavnici ministarstava vanjskih poslova četiriju zemalja izjavili kako činjenica da primirje nije u potpunosti provedeno, kao ni dogovor o tome na koji će se način isporučivati humanitarna pomoć i osloboditi zatočenici, znači da je prije održavanja summita potrebno obaviti još posla.

"Različita stajališta ukazala su na to da je teško postići napredak prema političkom rješenju ili summitu u Astani. Od tog se sastanka očekuje puno i mora biti dobro pripremljen", rekao je novinarima njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da se svi čelnici slažu kako bi održavanje sastanka bilo moguće kad bi se svi pridržavali prekida vatre.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara