Nema više "mervera" iz Slovenije i Austrije, provjerite koliko plaćate kada naručujete preko interneta!

Nema više "mervera" iz Slovenije i Austrije, provjerite koliko plaćate kada naručujete preko interneta!

Foto: Guliver image/Getty images

NA STRANICAMA Ministarstva financija objavili su nova pravila koja se primjenjuju ulaskom Hrvatske u EU u poštanskom prometu iz inozemstva te pravila vezana za putnički promet. Navedeno će se primjenjivati od dana pristupa isključivo na pošiljke iz trećih zemalja, dok prestaje sav carinski nadzor nad pošiljkama iz zemalja EU obzirom da postajemo dijelom carinske unije.

"Dakle, u poštanskom prometu od 01. srpnja 2013. godine primjenjivat će se europska regulativa koja je podigla vrijednosni limit glede oslobođenja od plaćanja carine na 150,00 eura, no porezno oslobođenje se i nadalje u zemljama članicama EU primjenjuje na pošiljke vrijednosti do 22,00 eura. Dakle roba vrijednosti do 150,00 eura oslobođena je carine te PDV-a u vrijednosti do 22,00 eura.", objasnili su iz Ministarstva financija.

Znači, carinu ne plaćamo ako je vrijednost pošiljke do 150 eura, a PDV plaćamo ako je vrijednost robe veća od 22 eura i to tako da ako je vrijednost robe 100 eura PDV plaćamo na iznos od 78 eura. Ako je pošiljka skuplja od 150 eura plaćamo i carinu i PDV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano za plaćanje carine i PDV-a na poklone koje fizičke osobe iz inozemstva šalju fizičkim osobama u RH, prema europskoj regulativi limit pošiljke za olakšicu iznosi 45,00 eura (podsjetimo trenutni limit je 300,00 kuna).

Za osobne potrebe sada 300 eura, a ne tisuću kuna kao dosad!

U putničkom prometu od 01. srpnja 2013. godine primjenjivati će se europska regulativa, prema kojoj je dozvoljen prijenos robe iz trećih zemalja za osobne potrebe putnika (nekomercijalna roba) bez naplate carine i PDV-a do vrijednosti 300 eura po putniku, a u zračnom i pomorskom prometu do 430 eura (podsjetimo da je trenutno dozvoljen unos u vrijednosti do 1.000,00 kuna).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara