Nesposobnost Obamine administracije izaziva frustracije unutar G20, Rusija želi da MMF provede reforme bez SAD-a?

Foto: Guliver Image / Getty Images

RUSKI dužnosnici žele da Međunarodni monetarni fond (MMF) provede planirane reforme bez Sjedinjenih Država, što bi moglo značiti gubljenje prava veta za SAD-a oko glavnih odluka te organizacije, kažu izvori.

Ruski ministar financija Anton Siluanov iznio je tu ideju na sastanku financijskih dužnosnika iz skupine G20 u Sydneyu prošli mjesec, kazala su dva izvora iz G20 za Reuters.

Neuspjeh američkog Kongresa da odobri financiranje MMF-a koči reforme dogovorene 2010. koje bi udvostručile resurse fonda i dale više glasačkih prava brzorastućim tržištima poput Kine.

Sjedinjene Države su jedina zemlja u MMF-u s pravom veta i ona ima najveći postotak glasačkih prava u MMF-u, što znači da je njezin glas potreban za svaku veću odluku.

Postoje mali izgledi da se provedu reforme bez Washingtona jer bi to tražilo komplicirane promjene pravila MMF-a, ali već same rasprave o tome pokazuju razinu frustracije unutar G20 oko nesposobnosti administracije Baracka Obame da dobije potporu u Kongresu, ocjenjuje Reuters.

Treći izvor nije želio potvrditi je li upravo Rusija stavila tu temu na dnevni red, ali je kazao da se skupina G20 općenito složila dati Washingtonu vrijeme do proljetnih zasjedanja MMF-a i Svjetske banke prije nego će poduzeti agresivnije mjere.

Već godinu dana Obamina administracija pokušava dobiti zeleno svjetlo Kongresa za prebacivanje oko 63 milijarde dolara iz kriznog fonda MMF-a na opće račune, a sada ministarstvo financija dodatno pokušava taj novac pridodati financijskom paketu za Ukrajinu o kojem se razgovara u Kongresu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara