Nestali Boeing 777 ipak otet? Odašiljao signale pet sati nakon nestanka, skrenuo prema Andamanima

Foto: Guliver Image/Getty Images

NAKON brojnih teorija oko nestanka zrakoplova Malaysia Airlinesa kojeg već danima bezuspješno pokušavaju pronaći, američki istražitelji vjeruju da je zrakoplov ipak otet, piše Daily Mail.

Komunikacijski sistemi zrakoplova ugašeni su u razmaku od 14 minuta što je američkim istražiteljima dalo povoda da razmišljaju o mogućoj otmici. Jedan odašiljač ugašen je u 1.07 sati,a drugi u 1.21 sat u trenutku kada je pilot kontroli rekao "laku noć".  Danas su se pojavile nove informacije prema kojima su sateliti zabilježili signale aviona čak pet sati nakon njegova nestanka.

Avion je nakon toga skrenuo putanju, krenuo ka zapadu i nestao.

U četvrtak su se pojavili navodi da je avion mogao letjeti još pet sati što bi mu bilo dovoljno da stigne do Saudijske Arabije ili Pakistana.

Pilot je sam mogao ugasiti odašiljač te otputovati u drugu zemlju. Isto tako, istražitelji su naveli da je pilot mogao počiniti samoubojstvo, no to su samo mogući scenariji. 

Američke vlasti objavile su u četvrtak da su došle do novih informacija prema kojima se može zaključiti da se nestali malezijski zrakoplov srušio u Indijski ocean.

Poslali su jedan od svojih ratnih brodova na lokaciju na kojoj se navodno nalazi avion, kako bi potvrdili svoje sumnje. Brod bi na lokaciju trebao doći kroz 24 sata.

Malezijski zrakoplov možda namjerno skrenut prema Andamanima

Podaci vojnih radara sugeriraju da je malezijski zrakoplov koji je nestao prije gotovo tjedan dana namjerno skrenut preko Malajskog poluotoka prema Andamanskom otočju, rekli su u petak malezijski izvori bliski istrazi.

Dva izvora rekla su za Reuters da je neidentificirani zrakoplov - za koji istražitelji vjeruju da je nestali zrakoplov na letu MH370 - letio na ruti između dvije navigacijske točke kad je zadnji put primjećen na vojnom radaru nedaleko od sjeverozapadne obale Malezije. Ti podaci sugeriraju da je tu rutu namjerno izabrao netko tko je školovani pilot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji zabilježeni podatak sugerira da je zrakoplov Malaysia Airlinesa letio prema Andamanima, lancu indijskih otočića koji se proteže između Andamanskog mora i Bengalskog zaljeva.

Navigacijske točke su referentne točke u fizičkom prostoru kojima se služe piloti kako bi lakše letjeli duž utvrđenih zračnih koridora.

Treći izvor blizak istrazi rekao je da se istražitelji sada fokusiraju na teoriju da je netko namjerno skrenuo zrakoplov s planirane rute između Kuala Lumpura i Pekinga.

"Možemo reći da istražujemo moguću sabotažu, a otmica je još uvijek jedna od mogućnosti", rekao je izvor, visoki malezijski politički dužnosnik.

Sva tri izvora odbila su biti imenovana zbog osjetljivosti istrage, te zbog toga što nisu ovlaštena za davanje izjava.

Malezijska policija ranije je objavila da istražuje je li netko od putnika ili posade imao osobne ili psihološke probleme koji bi mogli baciti novo svjetlo na istragu, kao i da istražuje mogućnosti sabotaže, otmice ili mehaničkog kvara.

Izjave trojice neimenovanih izvora prva su jasna indicija da se istraga o nestanku Boeinga 777 s 239 putnika i članova posade fokusira na uzrok koji nije obična nesreća, odnosno da se radi o kriminalnoj aktivnosti.

Izvori su kazali da se, zbog novih dokaza, međunarodna potraga sada usmjerava na područje Andamanskog mora i Indijskog oceana.

Zrakoplov Malaysia Airlinesa Boeing 777 s 227 putnika i 12 članova posade nestao je 8. ožujka na putu iz Kuala Lumpura prema Pekingu nešto više od sat vremena nakon uzlijetanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara