Netanyahu na udaru arapske manjine zbog zahtjeva za izmjenu ustava

Netanyahu na udaru arapske manjine zbog zahtjeva za izmjenu ustava

Foto: Hina

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu našao se u petak na udaru izraelske arapske manjine zbog zahtjeva da se u ustav unese da je Izrael "nacionalna država židovskog naroda", prenosi njemačka agencija dpa, ističući da ugledni Arapi poručuju da će taj pokušaj samo diskreditirati Izrael.

Predsjednik izraelske vlade Benjamin Netanyahu u četvrtak je izjavio kako će zatražiti donošenje novih ustavnih odredbi kojima se Izrael proglašava židovskom državom, uzvraćajući na taj način na palestinsko odbijanje priznavanja takvoga statusa.

"Zauzet ću se za ustavne odredbe koje će omogućiti da se Izrael definira kao židovska nacionalna država", rekao je Netanyahu u govoru održanom u Tel Avivu, aludirajući na palestinsko odbijanje njegova zahtjeva da prizna Izrael u skladu s mirovnim pregovorima održanim pod okriljem SAD-a.

Arapski zastupnik u izraelskom parlamentu - Knessetu - na taj je Netanyahuov prijedlog uzvratio riječima da "samo onaj nacionalni pokret koji nije uvjeren u svoju pravičnost svaki drugi dan upućuje zahtjeve za priznavanjem židovstva, zanemarujući povjesni značaj druge zajednice, arapsko-palestinske, koja traži zajedničko postojanje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša borba za jednakost će se nastaviti usprkos isključenosti i marginalizaciji", dodao je Ahmed Tibi.

Mohamed Barakeh, vođa ljevičarske stranke Hadash, koja okuplja i Arape i Židove, upozorio je Izrael na opasnost da postane "država apartheida", ponovivši primjedbu koju je nedavno izrekao američki državni tajnik John Kerry.

"Donošenje tog zakona će ponovo pokrenuti međunarodnu raspravu o cionizmu kao obliku rasizma. Arapski građani nisu prolaznici u ovoj zemlji i nisu Netanyahuovi gosti", kazao je Barakeh.

Palestinci već dugo izražavaju bojazan da će se, ukoliko Izrael zakonski postane židovska država, to negativno odraziti na arapsku manjinu koja čini oko 20 posto stanovništva. Također strahuju da bi ovakva "etiketa" mogla onemogućiti pravo na povratak palestinskih izbjeglica na teritorij na kojemu je sada Izrael, a koji su napustili nakon ratova 1948.

U govoru održanom u dvorani u kojoj je 1948. potpisana Deklaracija o neovisnosti, Netanyahu je rekao da oni koji traže osnivanje palestinske države, istodobno odbijajući priznati Izrael kao židovsku nacionalnu državu, osporavaju pravo na njezino postojanje. Istaknuo je kako će Izrael uvijek "jamčiti potpunu jednakost kada su posrijedi osobna i socijalna prava svih izraelskih građana u toj židovskoj demokratskoj državi."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara