Nevrijeme izazvalo dvije nesreće na moru: Kod Rovinja i Trogira nasukale se dvije jedrilice

Ilustracija: Index

Nevera koja je noćas zahvatila Jadran uzrokovala je dva nasukanja jedrilica, jedno nasukanje dogodilo se nedaleko Rovinja, a drugo kod Trogira, srećom bez ozbiljnijih posljedica, priopćili su iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) sinoć u 22.29 sati putem ORP Rijekaradio zaprimila je poziv pogibelji s jedrilice naziva "Naša" hrvatske zastave u vlasništvu hrvatskoga chartera, koja se nalazila na poziciji uvala Veštar oko tri nautičke milje južno od Rovinja. Poziv je stigao od skipera koji je javio da se jedrilica nasukala na obalu uslijed naleta jakog vjetra i vjerojatno slabog sidrenja. Na jedrilici se nalazilo četvero stranih nautičara od kojih nitko nije ozlijeđen. Budući da jedrilica nije pretrpjela nikakva oštećenja, u dogovoru s charter kompanijom dogovoreno je komercijalno odsukavanje plovila tijekom današnjega prijepodneva. Na poziciji nasukanja nema onečišćenja mora.

Na području nadzora plovidbe Lučke kapetanije Split noćas u 2.18 sati putem ORP Splitradio Središnjica je zaprimila poziv pogibelji s jedrilice naziva "Rok" s deset članova posade, od toga šestero djece, svi austrijski državljani, koji su se jedrilicom nasukali na poziciji uvala Stari Trogir uslijed naleta jakoga vjetra. Odmah po dojavi koordinirana je akcija spašavanja preko Lučke kapetanija Split, no zbog jakoga nevremena nije bilo moguće doploviti na poziciju nezgode, te je brodolomcima iz Središnjice savjetovano da ostanu na plovilu do smirivanja nevremena.

Nakon prestanka nevremena Austrijanci su jedrilicu uspjeli odsukati vlastitim pogonom, no iz Središnjice je preporučeno da ostanu na navedenoj poziciji do jutra kada je organizirana tehnička pomoć preko službe "SeaHelp", koja je jedrilicu oteglila u marinu Frapa u 7.00 sati, čime je ova akcija uspješno okončana bez stradalih i bez onečišćenja mora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara