New Yorku stiže najveća snježna oluja u povijesti: "Spremite se na najgore!"

New Yorku stiže najveća snježna oluja u povijesti: "Spremite se na najgore!"

Foto: FAH

"Pripremite se za nešto najgore što smo dosad vidjeli", upozorio je gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio na press konferenciji. Rekao je da dolazi snježna oluja koja bi mogla biti "među najvećima u povijesti grada". Smatra da se se situacija ne smije podcijeniti i poručio je stanovnicima da ostanu kod kuće ako mogu.

Oluja praćena snažnim vjetrom danas i sutra će donijeti velike količine snijega na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, priopćila je nacionalna meteorološka agencija, izdajući upozorenje zbog mećave za područje New Yorka i Bostona, sve do kanadske granice.

"U New Yorku bi moglo pasti od 60 do 90 cm snijega. Njujorčani, ne krećite sutra na put", rekao je gradonačelnik Bill de Blasio. Škole će u utorak najvjerojatnije biti zatvorene.

Rasprodane baterije i brašno

U brojne trgovačke centre u New Yorku u nedjelju navečer nagrnuli su zabrinuti stanovnici, pa su se ispred nekih čak stvorili redovi. Zalihe jaja, brašna, mlijeka i baterija su gotovo pri kraju, prenosi CBS News.

Više od 50 milijuna ljudi na sjeveroistoku moglo bi biti pogođeno ovom mećavom koja će vjerojatno prouzročiti i prekid prometa. Neke zrakoplovne tvrtke su još u nedjelju ponudile putnicima besplatnu zamjenu leta, otkazujući ih na stotine.

Gradonačelnik Bostona Martin Walsh pozvao je sugrađane da pomognu susjedima u potrebi.

Otkazane tisuće letova

Tisuće letova u i iz Sjedinjenih Država otkazane su prije naleta povijesne snježne vijavice, a očekuju se velike količine snijega i jaki vjetrovi. Gusti snijeg u ponedjeljak je početkom poslijepodneva već padao u New Yorku, gdje ulice čiste stotine ralica. Predvečer i tijekom noći očekuju se najjače snježne padaline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema američkoj državnoj meteorološkoj službi moglo bi pasti između 5 i 10 cm snijega na sat, a sniježni pokrivač bi mogao dosegnuti 60 cm uz vjetar od 72 od 88 km na sat.

Snježna oluja bi se trebala smiriti u srijedu.

Guverner države New York Andrew Cuomo najavio je da će se vlakovi u predgrađu zaustaviti u 23 sata po mjesnom vremenu, a i metro će voziti do 20 sati.

"Nije riječ se o tipičnom nevremenu", naglasio je. Stanovnici New Yorka trebaju se pripremiti za moguće prekide u opskrbi električnom energijom, zbog snažnih vjetrova koji bi mogli srušiti stabla na vodove", upozorio je guverener Andrew Cuomo.

On je rekao da država ima na raspolaganju najmanje 1.806 ralica i više od 126.000 tona soli. Svi gradski autobusi moraju imati zimske gume i lance.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara