Newsweek: Izraelci špijuniraju SAD više nego ostale saveznike

Newsweek: Izraelci špijuniraju SAD više nego ostale saveznike

Screenshot: YouTube

IZRAELCI špijuniraju SAD u većoj mjeri nego ostale saveznike, a njihove aktivnosti prelaze sve granice, prenosi u utorak časopis Newsweek.

Na meti izraelske špijunaže uglavnom su američke industrijske i tehničke tajne, među kojima i tajni sastanci na kojima se raspravlja o zakonima koji bi ublažili ograničenja izdavanja viza za izraelske državljane.

Član Kongresa koji je bio nazočan na jednom od takvih sastanaka u siječnju ocijenio je tu informaciju "zastrašujućom i alarmantnom", a drugi je takvo ponašanje nazvao "štetnim", prenosi časopis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nijedna druga zemlja bliska SAD-u ne prelazi granice poput Izraelaca", rekao je bivši član Kongresa koji je sudjelovao u jednom od tajnih sastanaka krajem 2013., piše Newsweek.

On je kazao kako tajne službe navode podatke o "industrijskoj špijunaži, o osobama koje stižu u SAD zbog trgovinskih poslova, o izraelskim društvima koja surađuju s američkim udrugama ili o agentima tajnih službi koji rade za vladu." On je također kazao kako misli da ova otkrića ni za koga ne predstavljaju veliko iznenađenje.

Izraelska špijunaža u SAD-u ne može se usporediti s onom usmjerenom prema ostalim bliskim zemljama suradnicama, poput Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Japana, tvrde za Newsweek agenti za kontrašpijunažu i članovi povjerenstava za pravosudne i vanjskopolitičke poslove predstavničkog doma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara