Nezainteresirani poslodavci: Za "Mrsićevo zapošljavanje" stiglo svega 160 zahtjeva

Nezainteresirani poslodavci: Za "Mrsićevo zapošljavanje" stiglo svega 160 zahtjeva

Foto: Vojko Bašić/Cropix

IAKO je na snagu stupio prije 15 dana, od strane poslodavaca nije pokazan preveliki interes za, takozvano "Mrsićevo zapošljavanje". Od pristiglih zahtjeva, njih 70 je stiglo iz privatnog sektora, a 30 posto iz javnog, dok je pritisak mladih na zavodima za zapošljavanje za ovom vrstom zaposlenja višestruko veći. Ministar rada i mirovinskog sustava, Mirando Mrsić zadovoljan je dosadašnjim rezultatima.

"Nadam se da ćemo u sljedećih nekoliko mjeseci, moći zadovoljiti sve potrebe svih oni koji to žele. Što se tiče sredstava, ona su osigurana, dakle, neće biti problema u samom financiranju mjere. Ono što isto tako moram reći, to je da su kontrole rigorozne i da smo negdje otprilike oko 180 zahtjeva odbili, nekako podjednako, javni i privatni sektor", istaknuo je Mrsić.

Odbijenice su mahom dobili privatni poslodavci, odnosno obrtnici koji nisu imali zaposlenih radnika ili odgovarajućeg mentora, a za manji broj utvrđen je i negativan financijski bonitet. A da interes privatnika za ovakvom vrstom zapošljavanja nije prevelik, potvrdio nam je i predsjednik dalmatinskog HUP-a Hrvoje Marušić.

"Mi u privatnom sektoru radimo i nažalost, nemamo baš puno vremena baviti se takvim stvarima. Javni sektor ima malo više vremena, slobodnih kapaciteta i ljudi, koji malo manje rade i koji će se moći baviti ovim stvarima, dakle, da uče mlade ljude. U suštini, ideja je dobra, međutim, ona bi trebala biti provediva kroz proces obrazovanja", kaže Marušić.

Ova mjera trajat će dok se u Hrvatskoj ne započnu otvarati radna mjesta, kaže Mrsić i dodaje kako bi već u sljedećoj godini bilo moguće mladima osigurati i minimalne plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Prvog sedmog ulazimo u Europsku uniju, otvara nam se europski socijalni fond, gdje su velika sredstva namijenjena upravo za ovaj dio zapošljavanja mladih, tako da se nadam da ćemo i onih 1600 kuna moći podići na razinu minimalne plaće i to nam je cilj za sljedeću godinu", naglasio je Mrsić.

Mrsić dodaje i kako će ova mjera biti posebno zanimljiva obrtnicima, koji pomoću nje, mogu zaposliti naučnike na pune dvije godine.

"Mi imamo puno zahtjeva iz obrta za taj dio naukovanja, tako da mislim da treba pustiti mjeru barem nekih 6 mjeseci da bi se vidio pravi učinak. Tek smo 15-ak dana u toj mjeri", kaže Mrsić.

Ministar je nove mjere danas u Splitu pokušao približiti studentima iz Savjeta mladih koji još uvijek nemaju povjerenja da će se novi način zapošljavanja na terenu moći provesti onako kako je zamišljeno, rekao nam je predsjednik Savjeta Mario Popović.

"Najviše ih zabrinjava to što se radi o malom iznosu, dakle o 1600 kuna, zatim smatraju da bi moglo doći do iskorištavanja radne snage, zakon tu jasno, ali nedovoljno precizno definira da poslodavac ne smije otpustiti tu mladu osobu, ako ponovno misli primiti novu", istaknuo je Popović.

Podsjetimo, cilj Mrsićevog zakonskog prijedloga bio je da se mladim nezaposlenim osobama omogući da se zaposle na godinu dana, tijekom kojih bi im bili plaćeni mirovinski doprinosi i osigurana mjesečna naknada u visini studentske stipendije, odnosno 1.600 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara