Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama pisao Milanoviću: "Neisplata plaće nije kazneno djelo ako to učini država"

Screenshot: HRT

NEZAVISNI sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske uputio je otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojem navode kako na osnovu postupaka ministra Željka Jovanovića zaključuju kako "neisplata plaće nije kazneno djelo ako to učini država, a jest ako to učini pojedinac".

OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKU VLADE RH

"Poštovani predsjedniče Vlade RH,

ovih dana često ste, hvaleći se postignućima Vaše Vlade, isticali donošenje izmjena Zakona o kaznenom postupku kojim je neisplata plaće ili dijela plaće postalo kazneno djelo. Kako je ministar u Vašoj Vladi, Željko Jovanović, izravno tražio od ravnatelja osnovnih i srednjoškolskih ustanova da u prosincu ne isplate plaće ili dio plaće za studeni zaposlenicima u obrazovanju, očekivali smo Vašu reakciju. Izostankom te reakcije možemo zaključiti kako neisplata plaće nije kazneno djelo ukoliko to učini država, a jest ukoliko to učini pojedinac.

Posljedice ministrovog poticanja na neisplatu plaće u obrazovanju puno su veće nego što se to želi prikazati. Imamo saznanja kako nekoliko učitelja, koji su cijeli studeni radili kao zamjene za bolesne kolege, nisu uopće dobili plaću u prosincu. Mnogi zaposleni u učeničkim domovima koji rade noćnu smjenu, subotom i nedjeljom, dobili su i do 1.800,00 kuna manju plaću.

Vi takvog ministra ne smjenjujete. Pitam se, koliko je već nisko spuštena Vaša ljestvica tolerancije za nesposobne i štetne ministre, pa i one koji evidentno krše zakone.

Umjesto smjene, Vi ministra Jovanovića bezuvjetno podržavate.

"Prema sindikatima obrazovanja Vlada se postavlja ultimativno, dok u drugim sustavima pregovara"

Prihvaćate bez imalo sumnje sve što Vam ministar Jovanović servira o pregovorima za izmjene granskih ugovora u obrazovanju i bez razmišljanja donosite odluke o jednostranim otkazima tih ugovora.

Dovoljno je bilo zatražiti na uvid zapisnik s postupka mirenja s Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama, pa da se uvjerite kako je pomoćnica ministra Sabina Glasovac istakla da Vlada ne odustaje niti od jednog prijedloga izmjena i dopuna od 3. svibnja ove godine. Istovremeno Sindikat traži stvarne pregovore o svim člancima koje Vlada želi izbrisati ( 61 članak od njih ukupno 97 ).

Prije nepuna dva tjedna Vaša je Vlada, nakon dugotrajnih pregovora o svakom pojedinom članku Kolektivnog ugovora u zdravstvu, potpisala Kolektivni ugovor u kojem je sadržano više dodataka s većim iznosima nego li u svim Kolektivnim ugovorima u obrazovanju zajedno.

Prema sindikatima obrazovanja Vlada se postavlja ultimativno, dok u drugim sustavima pregovara.

"Obrazovanje treba razoriti"

Iz toga možemo izvući zaključak kako Vlada RH stvarno ima poseban odnos prema obrazovanju - obrazovanje treba razoriti.

Nositelj takvog stava ste očito Vi, predsjedniče Vlade, dok je ministar Jovanović tek izvršitelj.

Što drugo možemo zaključiti, kada Vi podržavate brisanje članaka Ugovora koji štite zaposlene od zlostavljanja, profesionalni status zaposlenika, kao i uvjete rada u obrazovanju.

Zaposleni u obrazovanju neće nijemo promatrati kako sustavno urušavate njihove živote, jer biti učitelj nije tek posao, to jest život.

Zaposlene u obrazovanju i mene osobno možete razuvjeriti jedino tako da smijenite nesposobnog ministra Jovanovića, promijenite rušilačku politiku prema obrazovanju i uspostavite istinski socijalni dijalog  sa svim dionicima u obrazovnom sustavu, pa čak i s omraženim sindikatima", predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Branimir Mihalinec prof.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara