Ni HDZ-u se više ne sviđa Dubrovački dogovor: Dubrovnik pred prijevremenim izborima?

Foto:FAH

DUBROVAČKI dogovor skupo je stajao dubrovačko vodstvo dvije najjače hrvatske stranake. Nakon što su lokalni SDP-ovci krajem prošle godine rekli ne dosadašnjem vodstvu i izabrali autsajdera Mladena Gojuna,  to isto su ovog tjedna napravili i dubrovački HDZ-ovci koji su prilično iznenađujuće izabrali mladog Matu Frankovića na mandat od četiri godine na čelu Gradskog odbora te stranke.

Koliko je odluka bila iznenađujuća dokazuje i činjenica da je bivša predsjednica dubrovačkog HDZ-a Dubravka Šuica napustila Skupštinu dubrovačkog HDZ-a prije njena završetka.

Franković stopama Gojuna?

Kako doznaje Index jedna od prvih odluka novog vodstva  HDZ-a mogla bi biti i napuštanje Dubrovačkog dogovora. Takva odluka mogla bi imati za posljedicu i prijevremene izbore u Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo kako je u Dubrovniku sredinom srpnja prošle godine nakon lokalnih izbora postignut tzv. "Dubrovački dogovor" između HDZ-a, HNS-a, SDP-a i partnera, uz podršku Vićanovog DDS-a. Dogovorom su tada raspodijeljene i fotelje u gradskim tvrtkama, a ta neprirodna koalicija lijevih i desnih stranaka u Dubrovniku brojala je 16 vijećnika.

Novi predsjednik lokalnog SDP-a Gojun, sproveo je odluku o izlasku svoje stranke iz Dubrovačkog dogovora na sjednici Gradskog odbora stranke. Gotovo isti scenarij mogao bi se dogoditi i  u HDZ-u. Naime, novi čelnik dubrovačkog HDZ-a Franković ne skriva da su njihovi članovi duboko razočarani ulaskom u Dogovor te da im tek treba sada odvagnuti koliko je zapravo pozitivnih a koliko je negativnih stvari stvorio Dogovor.

Franković: Jesmo, nezadovoljni smo

"Činjenica jest da je članstvo HDZ-a nezadovoljno ulaskom u Dubrovački dogovor. I osobno sam takvog mišljenja. Konačnu odluku o tome hoće li HDZ ostati u Dogovoru ili ćemo izaći je na Gradskom odboru stranke", rekao je Franković za Index dodajući kako je za sada prerano govoriti o budućim koracima. Naime, Gradski odbor još nije konstituiran, no sasvim sigurno nakon što to i bude, glasat će se o ostanku u Dubrovačkom dogovoru.

"Sve će se to dogoditi u vrlo kratkom vremenu", obećao je Franković na kraju.  

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara