Ni Njemačka nije "cvijeće": Turci traže objašnjenje zbog špijunaže

 Foto: FAH

TURSKA je u ponedjeljak uputila poziv njemačkom ambasadoru, Eberhardu Pohlu, da se očituje o navodima o prisluškivanju te je pozvala Njemačku da se "službeno očituje" o izvještajima prema kojima je njemačka obavještajna agencija prisluškivala razgovore Amerikanaca i Turaka.

Ambasadoru su poručili da, ukoliko se pokaže da su navodi istiniti, očekuju da Njemačka istog trenutka obustavi svoje špijunske aktivnosti spram Turske, stoji u izjavi ministarstva vanjskih poslova, prenosi AP.

Vlasti u Ankari pozvale su na razgovor njemačkog veleposlanika u Turskoj

Tursko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da će navodi objavljeni u njemačkom časopisu o tome da je Njemačka navodno godinama špijunirala Tursku "biti neprihvatljivi" ako se pokažu točnima te je od njemačke vlade zatražilo objašnjenje.

"Od njemačkih se vlasti očekuje službeno i zadovoljavajuće objašnjenje navoda iz njemačkih medija i, ako su oni točni da odmah prekine s tim aktivnostima", stoji u priopćenju.

Vlasti u Ankari pozvale su na razgovor njemačkog veleposlanika u Turskoj zbog teksta u časopisu Der Spiegel da je njemačka obavještajna služba godinama špijunirala svog saveznika u NATO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zamjenik turskog ministra vanjskih poslova Erdogan Iscan susreo se s veleposlanikom Eberhardom Pohlom i izrazio mu zabrinutost Ankare zbog tih navoda, rekao je dužnosnik ministarstva ne navodeći pojedinosti.

Glasnogovornik njemačke vlade je, upitan je li Turska prijateljska zemlja koja zbog toga ne bi trebala biti meta špijuniranja odgovorio: "Njemačka blisko surađuje s Turskom na brojnim područjima".

Njemačka je najveći turski trgovinski partner u EU-u, a u njoj živi oko tri milijuna Turaka, što je najveća turska dijaspora u Europi.

Njemački BND prisluškivao pozive Johna Kerryja i Hillary Clinton

Njemački Der Spiegel u nedjelju je objavio kako je njemački BND prisluškivao pozive Johna Kerryja i Hillary Clinton te je naveo povjerljivi dokument BND-a iz 2009. godine prema kojemu se Turska nalazi na listi "meta" za prikupljanje podataka od strane njemačke obavještajne službe.

"Ukoliko ima imalo istine u iznesenim optužbama, to će dovesti do ozbiljne situacije i Njemačka bi imala puno toga za objasniti. Takvo djelovanje je neprihvatljivo u okruženju koje zahtijeva uzajamno povjerenje i poštovanje između prijatelja i saveznika", stoji u priopćenju turskog ministarstva vanjskih poslova.

Uz to, u priopćenju stoji i kako bi izvještaj, ukoliko je istinit, mogao našteti tursko-njemačkoj sigurnosnoj suradnji, piše AP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara