Ni fiskalizacija ne pomaže: Prihodi od PDV-a sve manji, a proračunski minus "krpaju" mirovinski fondovi

Ni fiskalizacija ne pomaže: Prihodi od PDV-a sve manji, a proračunski minus "krpaju" mirovinski fondovi

Foto: Hina

MIROVINSKI fondovi transferirali su državi tri milijarde kuna akumulirane mirovinske štednje zaposlenih s beneficiranim stažem čije je seljenje iz drugog u prvi stup bilo predviđeno za ovu godinu.

U lipnju se, na taj način, u proračun slilo rekordnih 6,3 milijarde kuna socijalnih doprinosa što je duplo više od mjesečnih prosjeka, pa je tako usporen rast deficita, doznaje Poslovni dnevnik.
 
No, problem za proračun je prihod od PDV-a, koji je lani činio 64 posto ukupno naplaćenih poreza i 37 posto ukupnih prihoda proračuna.
 
Njegovo kaskanje za ostvarenjem 2013., a još više za ovogodišnjim planom nije zaustavljeno ni u lipnju.  Prihodi od PDV-a prošli su mjesec dosegnuli 3,78 milijardi kuna, a lani su bili nešto manji od četiri milijarde.
 
Zaostatak za lanjskim ostvarenjem tako se u prvom polugodištu produbio na 1,4 milijarde kuna, a ima li se na umu da je za ovu godinu planirano oko 1,8 milijardi više, zaostajanje za planiranom dinamikom premašuje dvije milijarde kuna. Ministar Lalovac, čini se, to još ne smatra izgubljenom bitkom.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Znate da su aktivnosti što se tiče naplate PDV-a najveće u sedmom i osmom mjesecu pa ćemo u devetom biti pametniji što se tiče prihoda do kraja godine", rekao je novinarima, pozivajući se na učinke fiskalizacije.
 
U prvoj polovici godine država je ubrala 18,8 milijardi kuna PDV-a (lani 20,2), a za ostvarenje planiranih 42 milijarde, u drugom bi polugodištu trebala uhvatiti čak 23,2 milijarde ili 23% više nego u prvom.
 
Iako drugo polugodište uključuje i turističku sezonu, lani je ono u pogledu PDV-a, zbog efekta EU, bilo čak i nešto slabije od prvog.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara