Nigerija ne želi pomoć UN-a u borbi protiv Boko Harama

Nigerija ne želi pomoć UN-a u borbi protiv Boko Harama

Screenshot: YouTube

DRŽAVNI savjetnik za sigurnost Nigerije ocijenio je da uspostava vojnih snaga za borbu s islamistima Boko Harama koje bi podupirali Afrička unija i Ujedinjeni narodi nije prijeko potrebno, ocijenivši da se njegova zemlja i njezini partneri u regiji mogu uspješno nositi s ovom naoružanom skupinom koja sve više prijeti.

Borba protiv Boko Harama i moguće "jačanje međunarodne potpore" pri vrhu su dnevnog reda 24. summita predsjednika država Afričke unije (AU) koji se 30. i 31. siječnja održava u etiopskoj prijestolnici.

No savjetnik predsjednika Goodlucka Jonathana za sigurnost, Sambo Dasuki ocijenio je da je dovoljno vojno djelovanje Nigerije i njezinih regionalnih partnera.

"To je u našim mogućnostima. Nema sumnje da je to u našim mogućnostima", rekao je u razgovoru za britanski rado BBC.

"Dok je stanje ovakvo, mislim da taj problem možemo riješiti s našim partnerima, Nigerom, Čadom i Kamerunom", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici četiriju zemalja sastali su se ovog tjedna kako bi pripremili odgovor na napade Boko Harama koji je zauzeo veliko područje na sjeveroistoku Nigerije i sve češće upada u susjedni Kamerun, blizu Čada i Nigera.

Odluku o vojnoj suradnji su koncem 2014. donijeli Kamerun, Niger, Nigerija i Čad. No uspostava tih snaga sa 700 vojnika iz svake zemlje i iz Benina, teško napreduje zbog nesloge Lagosa i njegovih susjeda.

AU je u srijedu pozvao da se što prije "dovrši uspostava" snaga za borbu s Boko Haramom pošto je prošlog tjedna poslana velika čadska sastavnica u Kamerun.

AU je usto zatražio donošenje rezolucije u UN-ovu Vijeću sigurnosti kojom bi se tim snagama dao mandat i osnovao poseban fond za njihovo financiranje koje je i dalje problematično za afričke zemlje.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara