Nigerijski predsjednik naredio totalni rat protiv Boko Harama

Nigerijski predsjednik naredio totalni rat protiv Boko Harama

Screenshot: YouTube

NIGERIJSKI predsjednik Goodluck Jonathan naredio je u četvrtak "totalni rat" protiv islamističke skupine Boko Haram i zajamčio roditeljima djevojčica koje ti teroristi imaju u zatočeništvu da će ih osloboditi.

"Odlučan sam zaštititi našu demokraciju, nacionalno jedinstvo i političku stabilnost, povest ću totalni rat protiv terorizma", rekao je Jonathan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Boko Haram od 2009. godine vodi brutalnu pobunu protiv središnje vlasti s ciljem stvaranja islamističke države u Nigeriji. Članovi skupine izazvali su opću međunarodnu osudu kada su sredinom travnja oteli 219 djevojčica. U zamjenu za njihovu slobodu traže puštanje na slobodu svojih pripadnika iz zatvora.

"S potporom Nigerijaca, naših susjeda i međunarodne zajednice, pojačat ćemo našu obranu, osloboditi naše djevojčice i osloboditi Nigeriju od terorista", kazao je Jonathan. "Sigurnosne snage imaju ovlasti koristiti sva potrebna sredstva kako bi se to ostvarilo".

Jonathan je prije godinu dana proglasio izvanredno stanje u trima sjevernim nigerijskim državama u kojima je Boko Haram najaktivniji, ali unatoč slanju vojnih pojačanja nije ostvario uspjeh u borbi protiv te organizacije.

Pripadnici Boko Harama odgovorni su i za niz oružanih i bombaških napada u Nigeriji i susjednim zemljama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara