Nije dočekao suđenje u Hrvatskoj: SS-ovac Anton Gaiser umro u SAD-u

Nije dočekao suđenje u Hrvatskoj: SS-ovac Anton Gaiser umro u SAD-u

Foto: holocaustresearchproject.org

ODVJETNIK Adrian Roe potvrdio je kako je bivši čuvar nacističkog logora 88-godišnji Anton Geiser preminuo ovog vikenda u Pennsylvaniji. Odvjetnik Roe zastupao je Geisera proteklih par godina kako ga SAD ne bi deportirao zbog njegove uloge u Drugom svjetskom ratu. Geiser je rođen u Đakovačkim Selcima u Hrvatskoj i nekadašnji je stražar u nacističkim logorima. 

Geiser je bio pripadnik SS postrojbi te je čuvao stražu u logorima Sachsenhausenu i Buchenwaldu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon rata Geiser je pobjegao u Austriju da bi kao izbjeglica emigrirao u SAD 1956. godine i stekao američko državljanstvo 1962. godine. Američko ministarstvo pravosuđa od nadležnog imigracijskog ureda zatražilo je njegovu deportaciju, a kao moguće zemlje u koje će biti deportiran, spominjane su Hrvatska, kao zemlja rođenja, te Njemačka, za koju se zločini iz 2. svjetskog rata vežu.

U razgovoru za Index 2008. godine direktor Centra Simon Wiesenthal iz Jeruzalema Efraim Zuroff naglasio je kako Hrvatske vlasti ne žele primiti SS-ovce kako bi im se sudilo, a između ostaloga i Gaisera. Ministarstvo pravosuđa kojeg je vodila Ana Lovrin tvrdilo je kako ne zna ništa o slučaju Gaiser. 

Postupak se za Geisera vodio se od 2004. godine. Geiser se branio da je prisilno unovačen te da nije nikoga ubio. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara