Nijemci ne žele Tursku u EU, Erdogan uzvraća: Trebate nas kao lijek za rasizam i antisemitizam

Nijemci ne žele Tursku u EU, Erdogan uzvraća: Trebate nas kao lijek za rasizam i antisemitizam

Foto: Guliver Image/Getty Images

VEĆINA Nijemaca, njih čak 69 posto, ne želi vidjeti Tursku u Europskoj uniji, pokazala je anketa Instituta za istraživanje javnog mnijenja Forsa.

Kao glavni razlog tome navodi se turski premijer Recep Tayyip Erdogan za kojeg čak 80 posto Nijemaca vjeruje da predstavlja prepreku na putu svoje zemlje u EU.

Samo 26 posto Nijemaca, većinom mladih ljudi i birača opozicijske stranke Zelenih, smatra da bi Turska trebala postati članicom EU. Mediji podsjećaju da je prije 10 godina većina Nijemaca bila za ulazak Turske u EU.

Premijer Erdogan je oštar kritičar njemačke unutarnje i vanjske politike koji prilikom svojih posjeta Nemačkoj izaziva kontroverze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Erdogan je komentirao i rezultate EU izbore zbog čega će sigurno ponovo izazvati burne reakcije iz Europe. Ustvrdio je da rezultati ukazuju na prijetnju od rastućeg rasizma u Europi te naveo da je dugogodišnja turska zabrinutost o rasizmu i povećanom broju rasističkih napada u Europi legitimna i ispravna.

Pred zastupnicima turskog parlamenta je rekao da bi članstvo Turske u EU, zemlje koja je uglavnom muslimanska, poslužilo kao lijek za rasizam i antisemitizam u Europi.

"Europi je potrebna Turska više nego što je Turskoj potrebna EU", zaključio je Erdogan.

Turska je zemlja kandidat za članstvo u EU od 1999. godine, a pregovori su počeli 2005. godine. Oni su ipak izuzetno otežani većinom zbog spora Turske s Ciprom i prešutne nelagode u EU povodom prijema zemlje s velikim brojem muslimanskog stanovništva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara