Nikad toplija veljača u Splitu

Foto: HR Foto (Duje Bonačić)

PREMA obradi službenih meteoroloških podataka s mjerne postaje Marjan, ovogodišnja veljača bila je najtoplija od početka službenih mjerenja. To znači da od 1930. do ove godine nije bilo toplije veljače.

Konkretno, sa srednjom mjesečnom temperaturom zraka od 12°C, ovogodišnja je veljača bila skoro četiri stupnja toplija od klimatološkog prosjeka za razdoblje od 1961. do 1990, koje se uzima za referentno. Nedostaje li Splićanima zima?

"Meni zima ne fali, niti malo. Ja sam od zimogroznih. Meni fali lito, ja volim lito, neka bude misec dana zime, a onda lito. Ove zime nisam obukla niti jedan džemper, u Splitu je uvijek malo toplije, e sada je, malo je falilo zime, jedino što smo uštedjeli na grijanju", kažu Splićani.

Koliko god nije nedostajalo topline, također nije nedostajalo ni oborina. Na Marjanu je palo malo više od 150 litara po kvadratnom metru, što je za čak 220 posto prosječne količine oborina za veljaču

Prognoza za ovaj tjedan nagovještava nastavak oborina. "Stiže novi val oborina, tako da će biti kiše, a mogući su i grmljavinski pljuskovi, lokalno mogu biti i obilniji, srijeda još promjenjiva s povremenom kišom, a od četvrtka malo stabilnije i suho sa sve više sunčanih razdoblja", rekla je Maja Bubalo iz Meteo infa.

Jako i olujno jugo trebalo bi sutra oslabiti, a prema kraju dana prijeći u umjereno jaku buru koja će se zadržati do kraja tjedna. Temperature i dalje ostaju relativno visoke za ovaj dio godine. Jutarnje na obali između 8 i 10, dnevne oko 15, a u zaleđu malo svježije osobito jutri.

Koliko će još bura zapuhati u ožujku i hoćemo li ovu prvu računati kao poznatu marčanu, vidjet ćemo u travnju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara