Nikšić osudio izjave Grabar Kitarović o trećem entitetu: Ona zna jako malo o BiH, zabrinuti smo

Nikšić osudio izjave Grabar Kitarović o trećem entitetu: Ona zna jako malo o BiH, zabrinuti smo

Screenshot: YouTube

SOCIJALDEMOKRATSKA partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) odbacila je u utorak kao neprihvatljive najave izabrane hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kako bi mogla poduprijeti uspostavu trećeg entiteta u BiH ukoliko bi to bio zahtjev legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u toj zemlji.

Predsjednik oporbenog SDP BiH Nermin Nikšić, koji trenutačno obnaša i dužnost predsjednika vlade Federacije BiH, tim je povodom izjavio kako ga žalosti što je novoizabrana predsjednica Hrvatske "odlučila staviti do znanja da ne vidi ništa sporno u daljnjem dijeljenju Bosne i Hercegovine".

Nikšić: Kolinda zna jako malo o BiH

"Osim što je svojim izjavama o potrebi nekakve 'emancipacije' BiH i mogućnosti stvaranja trećeg entiteta ili 'novih kantona' pokazala kako jako malo zna o BiH i njenom biću, nova predsjednica Hrvatske na ovaj način ponovno pokušava oživjeti politiku za koju smo duboko vjerovali kako pripada neslavnoj prošlosti Balkana", stoji u Nikšićevoj izjavi.

Entitetski premijer u odlasku konstatirao je kako je Hrvatska jedan je od najvažnijih partnera BiH, no kako se partnerski odnosi ne mogu graditi podupiranjem ideja koje nemaju potporu velike većine građana BiH i koje dovode do unutrašnjih političkih turbulencija u BiH.

Izabranoj hrvatskoj predsjednici Nikišić je poručio kako probleme u Hrvatskoj neće riješiti stvaranjem novih problema u BiH, a tijela vlasti u njegovoj zemlji pozvao je da "pravilno reagiraju" prema takvoj politici.

Zabrinjavajuće crtanje novih granica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se SDP BiH tiče, takve inicijative nisu dobrodošle, a pogotovo je zabrinjavajuće kada dolaze od predsjednice zemlje koja je članica Europske unije, čiji je smisao upravo brisanje granica, a ne crtanje nekih novih, koje nas jedino mogu vratiti u neka mračna vremena", naveo je u izjavi Nikšić.

Izabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je kako bi Hrvatska trebala potaknuti međunarodnu zajednicu na proces nadogradnje Daytonskog sporazuma ukoliko se unutar Bosne i Hercegovine ne može postići dogovor o njenom preustroju, a nije isključila ni mogućnost uspostave trećeg entiteta, prenio je u utorak sarajevski "Dnevnu avaz".

Izjava za Avaz izazvala burne reakcije

U izjavi za taj list Grabar-Kitarović je kazala kako bi željela vidjeti da tri naroda u BiH i predstavnici nacionalnih manjina postignu dogovor o unutarnjem uređenju zemlje, a ako to ne uspije, Hrvatska bi trebala potaknuti međunarodnu zajednicu, uključujući SAD, na proces nadogradnje Daytona.

Dodala je kako bi Hrvatska pritom morala poduprijeti rješenja i prijedloge legitimnih hrvatskih predstavnika u BiH. "Hoće li to biti nekakva kantonalna rješenja ili će biti treći entitet to sada ne mogu reći, ali ću podržati njihove zahtjeve", kazala je izabrana hrvatska predsjednica ustvrdivši pritom kako "treći entitet ne isključuje ravnopravnost sva tri naroda na cijelom teritoriju BiH".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara