Niske temperature uzele još jedan život: U Čakovcu od posljedica pothlađivanja preminuo 55-godišnjak

Ilustracija: Željko Hajdinjak/Cropix

IZNIMNO niske temperature u Hrvatskoj su uzele još jedan život. Jučer u 8.30 sati Policijska uprava međimurska zaprimila je telefonsku obavijest djelatnika Hitne medicinske pomoći da je u Županijsku bolnicu Čakovec dovezen muškarac iz Ivanovca koji je pothlađen.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je jučer oko 8 sati, u Ivanovcu u Ulici Josipa Slavenskog, u drvenoj kući na ranču gdje je boravio unatrag 3 mjeseca u pothlađenom stanju pronađen 55-godišnjak iz Ivanovca.

U 10.45 sati u Županijskoj bolnici Čakovec od posljedica pothlađivanja muškarac je preminuo. O događaju će se podnijet posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Čakovcu.

Ministarstvo zdravlja: Ne izlazite na hladnoću!

Ministarstvo zdravlja građane savjetuje da ostanu u toplini svojih domova. Na zaleđene i hladne ulice nije poželjno izlaziti, ukoliko se baš ne mora. Priopćenje Ministarstva zdravlja prenosimo u cijelosti:

"Ministarstvo zdravlja preporučuje građanima da, ukoliko je to moguće, izbjegavaju izlazak iz kuće i da se pridržavaju uputa stručnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno na oprezu trebaju biti srčani bolesnici i oboljeli od respiratornih bolesti, kojima se ne preporučuje izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima.

Niskih temperatura trebaju se čuvati starije osobe s obzirom na slabiju mogućnost prilagodbe organizma promjenama temperature pa je važno da redovito prate vremensku prognozu. Članovi obitelji i prijatelji trebaju sa starijom osobom češće kontaktirati, a ona pak prilikom izlaska iz kuće sa sobom nositi osobne podatke (ime i prezime, godinu rođenja, adresu) te broj telefona osobe koju treba pozvati ako dođe do problema.

Svima se preporučuje da ne ignoriraju osjećaj hladnoće i drhtavicu koja upozorava da se trebamo utopliti ili prekinuti boravak na hladnoći.

U slučaju pothlađivanja utoplite se zamatanjem u deku uz izvor topline te konzumiranjem toplih napitaka (čaj). U slučaju jačeg pothlađivanja, odnosno pojave simptoma poput trnjenja, gubitka osjeta, uz izrazito blijedu ili crvenu kožu prstiju, treba potražiti pomoć svog liječnika obiteljske medicine.

Preporučuje se uzimanje dovoljne količine toplih napitaka i izbjegavanje alkohola i prevelike količine kofeina jer izazivaju širenje krvnih žila i daljnji gubitak tjelesne topline.

Treba izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, odjeća koju nosimo neka bude, po mogućnosti, od vune, polipropilena i svile, jer takvi materijali zadržavaju više topline u unutarnjim slojevima od pamuka, a njezin vanjski sloj treba biti nepropustan na vjetar i vlagu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara