Ništa od dogovora: Nije konstituirano Gradsko vijeće Vukovara

Ništa od dogovora: Nije konstituirano Gradsko vijeće Vukovara

Foto: Hina

NIJE uspjela konstituirajuća sjednica vukovarskog Gradskog vijeća koja je održana danas u tome gradu jer se vijećnici nisu uspjeli usuglasiti oko izbora predsjednika vijeća.

U ime koalicije HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ za predsjednika vijeća bio je predložen Igor Gavrić iz HSP "Ante Starčević" za kojega je glasovalo deset vijećnika HDZ-a i HSP AS, a isto toliko vijećnika SDP-a, HNS-a, SDSS-a i SNS-a bilo je protiv.

Nije prošao niti protuprijedlog SDP-a, koji je za predsjednika Gradskog vijeća predložio svoga člana Gorana Bošnjaka, protiv čijeg izbora su glasovali vijećnici HDZ-a i HSP AS.

Sjednici Vijeća nije bila nazočna vijećnica HDSSB-a Slavica Jelinić, koja je u javnosti percipirana kao vijećnica koja bi mogla donijeti prevagu u konstituiranju Gradskog vijeća Vukovara.

"Ne mogu vjerovati da vijećnici nisu prepoznali važnost podizanja ruku i iskazivanja podrške kandidatu koalicije koja je dobila najviše glasova u nedavnim prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Vukovara", izjavio je nakon sjednici vukovarski gradonačlenik Ivan Penava (HDZ).

U Gradskom vijeću Vukovara HDZ ima sedam vijećnika, po četiri vijećnika imaju SDP i SDSS, tri vijećnika HSP "Ante Starčević", te po jednog vijećnika HNS, SNS i HDSSB.

Penava: Nije mi jasno kako netko može raditi protiv interesa Vukovaraca

Zaista mi je nevjerojatno da postoje ljudi koji su dobili povjerenje građana da rade za opće dobro, a koji nisu digli ruke i podržali većinu koja je uvjerljivo dobila izbore, prva je reakcija vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave (HDZ) izrečena na konferenciji za novinare nakon što danas nije konstituirano vukovarsko Gradsko vijeće.

Podsjetivši da je i u predizbornoj kampanji govorio kako će biti gradonačelnik svih Vukovaraca, Penava je kazao kako to pokušava biti od prvog dana svoga gradonačelničkog mandata te mu nije jasno kako to netko može raditi protiv interesa Vukovaraca i Vukovaraca.

"Što će reći Vukovarke i Vukovarci, što će reći obitelji čija djeca očekuju besplatne udžbenike koje smo obećali i od kojih nećemo odstupiti?", zapitao je Penava ustvrdivši kako je najveći problem što je za realizaciju nabave besplatnih udžbenika, koji su Penavin prvi projekt, ionako malo vremena. Sada će to vrijeme biti još kraće jer se prvo mora konstituirati Gradsko vijeće, pa tek na jednoj od sljedećih sjednica usvojiti i gradski proračun iz kojega se namjera financirati nabavu udžbenika, dodao je.

Na pitanje novinara, bi li HDZ bio spreman prepustiti SDP-u mjesto predsjednika Gradskog vijeća, odgovorio je kako mu se ne čini u redu da mjesto predsjednika Vijeća dobije netko iz stranke koja nije pobijedila na izborima. Ujedno je podsjetio kako je HDZ prije izbora sklopio predizbornu koaliciju s HSP-om dr. Ante Starčević te je toj stranci obećano mjesto predsjednika Gradskog vijeća.

"Obvezuje nas taj dogovor i ne mislimo ga kršiti", kazao je dodajući kako je međutim "na stolu" mjesto potpredsjednika Gradskog vijeća. Također je demantirao navode koji su se mogli čuti u javnosti kako je vijećnica HDSSB-a Slavica Jelić koja se nije pojavila na konstituirajućoj sjednici Vijeća, tražila za sebe mjesto predsjednice Vijeća u zamjenu za podršku HDZ-u i HSP AS koji zajedno u Gradskom vijeću imaju 10 vijećnika i nedostaje im jedan vijećnik za natpolovičnu većinu.

HDSSB: Nismo odgovorni što nije konstituirano vukovarsko Gradsko vijeće

HDSSB je danas "najenergičnije odbacio" bilo kakvu odgovornost što danas nije uspjelo konstituiranja vukovarskog Gradskog vijeća (GV), jer drži da s jednim gradskim vijećnikom stranka nema izborni legitimitet arbitrirati između dvaju političkih blokova, a da prije toga nije postignut "minimalni građanski konsenzus".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U priopćenju za javnost glasnogovornik HDSSB-a Karlo Šatvar ističe kako odgovornost odbacuju i zato što u proteklih 15-tak dana, nakon drugog izbornog kruga, nije bilo nikakvih razgovora i kontakata s HDZ-om kao relativnim pobjednikom izbora.

"Istovremeno su od relativnih pobjednika izbora odašiljane neslužbene poruke prema HDSSB-u da je koalicija, okupljena oko HDZ-a, osigurala apsolutnu većinu potrebnu za konstituiranje GV-a, i bez participacije HDSSB-a", tvrdi se u priopćenju.

Šatvar kaže da u vukovarskom GV-u, uz HDSSB, koji je dio Saveza za Hrvatsku, participiraju HDZ, HSP Ante Starčević, SDP, HNS, SDSS i SNS, i da tako veliki broj stranaka pruža velik broj mogućnosti za sastavljanje većine, pa mu nije poznato zbog čega se odgovornost prebacuje isključivo na HDSSB.

HDSSB izražava nadu kako će već sljedeći pokušaj konstituiranja Gradskog vijeća, 16. kolovoza, proći uspješno te da će izabrani gradonačelnik vrlo brzo krenuti u realizaciju zacrtanih projekata, u interesu svih građana Vukovara.

Vukovarski HDZ traži od premijera hitnu provedbu Zakona o prebivalištu

Pošto nije uspjela za danas sazvana konstituirajuća sjednica vukovarskoga Gradskog vijeća, vukovarski HDZ javno je pozvao predsjednika Vlade Zorana Milanovića da hitno provede odredbe Zakona o prebivalištu jer smatra da se se jedino dosljednom provedbom tog zakona može osigurati da se budući sazivi vukovarskoga Gradskog vijeća ne dovode u "pat-poziciju" tako da o njegovu sastavljanju i radu odlučuju stranke i pojedinci koji u nj ulaze s najmanje glasova osvojenih na izborima.

"U Vukovaru nemamo niti popis stanovništva, niti popis birača. Sve su to izmišljene brojke. Pozivam premijera neka provede Zakon o prebivalištu u ovome gradu i neka građani ovoga grada odlučuju o svojoj sudbini, ali samo oni građani koji doista žive u Vukovaru. Onda ovakvih situacija više nećemo imati, kao što nećemo imati niti međunacionalnih i bilo kakvih drugih problema", izjavio je novinarima nakon neuspjele konstituirajuće sjednice vukovarskoga Gradskog vijeća HDZ-ov vijećnik Pilip Karaula.

Potvrdio je da je HDZ uoči konstituirajuće sjednice pokušao razgovarati s predstavnicima Saveza za Hrvatsku, u čije je ime u Vijeće izabrana Slavica Jelinić iz HDSSB-a, koja se danas nije pojavila, ali, dodao je, u tom savezu nisu bili zainteresirani za razgovor.

"Mi smo kao koalicija SDP-a, HNS-a i SU-a bili na tragu da se formira Gradsko vijeće. Davali smo prijedloge i za mandatnu komisiju i za komisiju za izbor i imenovanje, što je bio preduvjet da bi se došlo do točke izbora predsjednika Vijeća, ali Vijeće nije konstituirano. Slijedi nam novi pokušaj konstituiranja", izjavio je novinarima predsjednik vukovarskoga SDP-a, vijećnik Goran Bošnjak, ocjenjujući kako se SDP na konstituirajućoj sjednici ponašao konstruktivno.

Također je rekao kako SDP ne namjerava dati potporu kandidatu HDZ-a za predsjednika Vijeća jer smatra da bi, pošto je za gradonačelnika izabran kandidat HDZ-a Ivan Penava, "bio dobar balans" kada bi ta dužnost pripala vijećniku SDP-a kao drugoj političkoj opciji po snazi.

SDSS: Malo je šanse da podržimo HDZ-ovog kandidata

Po mišljenju Igora Gavrića iz HSP-a dr. Ante Starčevića, koji je bio kandidat koalicije HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ za predsjednika Gradskog vijeća, "u Vukovaru su ponovno na djelu političke igre" zbog kojih trpe svi građani.

Predsjednik vukovarskoga SDSS-a i zamjenik vukovarskoga gradonačelnika Srđan Milaković izjavio je kako je SDSS očekivao takav "rasplet situacije oko konstituirajuće sjednice Vijeća" te da nije mogao poduprijeti kandidata koalicije na čelu s HDZ-om, a drugačiji dogovor SDSS nije postigao.

Po njegovim riječima, u SDSS-u smatraju kako bi najbolje rješenje bilo da vijećnica HDSSB-a Slavica Jelinić podupre koaliciju na čelu s HDZ-om, čime bi ta koalicija imala većinu u Gradskom vijeću.

Suzdržanost vijećnika SDSS-a prilikom glasovanja za kandidaturu Gorana Bošnjaka (SDP) za predsjednika Gradskog vijeća, Milaković je opravdao tvrdnjom kako SDSS nema nikakvog razloga poduprijeti kandidata SDP-a koji ne može proći.

Na pitanje novinara bi li SDSS - u interesu građana Vukovara i da ponovno ne bude prijevremenih izbora - bio spreman poduprijeti kandidata HDZ-a za predsjednika Gradskog vijeća, odgovorio je kako "za tako nešto ima jako malo prostora, ali ga ima". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara