Nitko im ne može stati na kraj: Facebook uspio ugasiti grupu "Vinkovačke kurve", ali osvanule su nove!

Foto: Facebook

"MR. NOBODY" nadimak je pokretača stranica na Facebooku koje zagorčavaju život djevojkama pa i djevojčicama s istoka Hrvatske.  Već tjednima traje drama u Slavoniji, nepoznate osobe otvaraju Facebook stranice na koje stavljaju fotografije djevojaka i nazivaju ih pogrdnim nazivima. Fotografije najčešće skidaju s profila tih djevojaka, pa je trenutno najbolji savjet koji im se može dati, zaključajte svoje profile.

Kako Facebook ugasi grupu, za što im je potrebno i nekoliko dana, tako osnivač koji sebe naziva "Mr Nobody" otvori novu. Posljednja se zove "Vinkovačke drolje", a osnivač je poručio: "Možete zaustaviti jednog od nas , al' ne i sve nas".

Policija ne može učiniti ništa! Kažu kako roditelji djevojaka moraju podnijeti privatne tužbe. Kako doznajemo, slične su grupe otvorene na području osječko-baranjske županije te na riječkom području.

Kako su Indexu kazali iz PU vukovarsko-srijemske, svi podaci koje je PU vukovarsko-srijemska prikupila u kriminalističkom istraživanju ustupila je u daljnji rad nadležnom državnom odvjetništvu koje je utvrdilo da se radi o kaznenim djelima iz Glave XV, koja sadrže kaznena djela protiv časti i ugleda, a progon čijih počinitelja poduzima se temeljem privatne tužbe.

Dakle, progon počinitelja ne može se vršiti po službenoj dužnosti nego oštećena osoba progon nastavlja sama odnosno privatnom tužbom.

Policija bi, ukoliko bi državno odvjetništvo utvrdilo postajanje elemenata kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, po nalogu Državnog odvjetništva, poduzela sve mjere i radnje kako bi se utvrdio počinitelj eventualnog kaznenog djela. Tada bi mogla i od vlasnika Facebooka zatražiti ukidanje sporne stranice, kao i ustupanje podataka o vlasniku same stranice. Inače, oštećene osobe to moraju zatražiti same.

Isto tako, Zakon o policijskim poslovima i ovlastima, u članku 63. ograničava postupanje policijskih službenika kada su u pitanju kaznena djela protiv časti i ugleda. Članak 63. predviđa, ukoliko se pri podnošenju pri podnošenju kaznene prijave ili provođenjem izvida utvrdi da se radi o kaznenom djelu koje se progoni po privatnoj tužbi ili se utvrdi da događaj nema obilježja kaznenog djela, policija je dužna o tome izvijestiti podnositelja.

Na zahtjev osobe ovlaštene na podnošenje privatne tužbe, policijski službenik je dužan poduzeti radnje za utvrđivanje vjerojatnog počinitelja koje ta osoba ne može sama poduzeti. Međutim, te radnje nije dužan poduzeti  kad postoje osnove sumnje da je počinjeno kazneno djelo protiv časti i ugleda.

Važno je napomenuti, kažu iz policije, kako su fotografije djevojaka koje su objavljene na spornoj stranici preuzete s njihovih Facebook profila te da su iste bile svima dostupne. Dakle, nisu otuđene neovlaštenim ulaženjem u računala. Isto tako, uz fotografije su navedena stvarna imena osoba tako da se ne može govoriti niti o korištenju tuđeg osobnog imena odnosno tzv. krađi identiteta osobe.

No, činjenica jeste kako su uvredljivi komentari zaista neprimjereni te da vrijeđaju osjećaje djevojaka, zaključuju iz policije gdje dodaju kako se veliki broj građana obratio PU vukovarsko-srijemskoj s molbom da se prozvane djevojke zaštite.

"Ovim putem želimo naglasiti kako je samozaštitno ponašanje preduvjet korištenja društvenih mreža pri čijem pristupanju trebaju postojati određene mjere opreza. Na web stranici Policijske uprave vukovarsko-srijemske vukovarsko-srijemska.policija.hr stoga smo i objavili niz korisnih savjeta, kako za mlade, tako i za roditelje čija djeca pristupaju društvenim mrežama.", kažu nam iz policije.

Prenosimo savjete roditeljima i djeci koje je objavila policija:

Savjeti roditeljima:

 • ukoliko vaše dijete ima otvoren profil na nekoj društvenoj mreži i vi otvorite profil na istoj mreži i budite prijatelj svom djetetu;
 • ako se ne znate koristiti društvenom mrežom neka vas vaše dijete pouči tome;
 • objasnite djeci da su osim njihovih prijatelja korisnici društvenih mreža i osobe koje mogu imati loše namjere te da stoga ne objavljuju osobne podatke koji se lako mogu zlouporabiti;
 • budite sigurni da vaše dijete razumije osnove sigurnosti i privatnosti na internetu;
 • savjetujte svom djetetu da mu prijatelji budu osobe koje poznaje u stvarnom životu, odnosno, da oprezno prihvaća zahtjeve za novim prijateljstvima;
 • povremeno zajedno s djecom  prokomentirajte aktivnosti na društvenoj mreži, neka vaša djeca znaju da ste zainteresirani i za njihov virtualni život;
 • djeca nerijetko putem društvenih mreža igraju igrice od kojih neke mogu stvarati nerealnu sliku o stvarnim životnim situacijama (primjerice: učestalo dobivanje čipova na poker igrici može dijete potaknuti na razne igre sreću i klađenja u stvarnom životu); prekomjerno provođenje vremena u igranju igrica i komunikaciji putem društvenih mreža može izazvati stvarnu ovisnost i bitno utjecati na kvalitetu djetetova života;
 • na svim društvenim mrežama postoje sigurnosni mehanizmi koji služe zaštiti svih korisnika - naučite se koristiti njima; obično se pokraj svake poruke, posta, objavljene fotografije nalazi link klikom na koji možete prijaviti neprimjereni sadržaj; moderatori ili administratori mreže će razmotriti vašu primjedbu i ukloniti s mreže neprimjereni sadržaj; autor, odnosno osoba koja je objavila sporni sadržaj, neće znati tko je prijavio sporni sadržaj;
 • također, na većini društvenih mreža postoji sigurnosna opcija blokiranja određenih korisnika;

Savjeti mladim korisnicima:

 • budi siguran/na da razumiješ osnove sigurnosti i privatnosti na internetu;
 • ne daj nikome svoje korisničke podatke (lozinke) - ni najboljim prijateljima ili dečku/djevojci;
 • slušaj savjete svojih roditelja, oni ti žele dobro, nemoj se bojati potražiti pomoć ili savjet od njih;
 • neka ti prijatelji na društvenim mrežama budu samo osobe koje uistinu i poznaješ u stvarnom životu;
 • pažljivo prihvaćaj nove prijatelje;
 • blokiraj korisnike s kojima ne želiš komunicirati;
 • ne čini ništa u virtualnom svijetu što ne bi učinio u stvarnom svijetu!

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara