Nizozemska zbog mučenja odbila izručiti optuženika SAD-u

Nizozemska zbog mučenja odbila izručiti optuženika SAD-u

Foto: Hina

NIZOZEMSKI je sud u utorak spriječio izručenje Sjedinjenim Državama muškarca koji se borio protiv američkih snaga u Afganistanu, s obrazloženjem da se ne može isključiti mogućnost da je američka obavještajna služba CIA bila umiješana u njegovo mučenje kad je bio uhićen u Pakistanu.

Prema nizozemskim sudskim dokumentima, osumnjičeni Sabir Khan, koji ima dvojno nizozemsko i pakistansko državljanstvo, mučen je nakon što ga je bila uhitila pakistanska sigurnosna služba ISI.

U New Yorku je osumnjičen za urotu s ciljem ubojstva i za potporu Al Kaidi.

Prema odluci suda, Nizozemska ga ne može izručiti jer nizozemsko i međunarodno pravo zabranjuju izručenje žrtava mučenja u zemlje koje su imale ulogu u zlostavljanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Washington je u pismu nizozemskim vlastima u listopadu zanijekao da su američke vlasti bile uključene u njegovo uhićenje, ali je sud zaključio da nije uvjeren da CIA nije sudjelovala u njegovu uhićenju.

"To pismo ne isključuje moguću upletenost CIA-e", priopćio je sud u Den Haagu. "Budući se ne može isključiti da CIA nije zatražila uhićenje, sudac opet zabranjuje" izručenje.

Khanov odvjetnik Andre Seebregts izjavio je da je CIA odgovorna za mučenje Khana ako je tražila od ISI-a da ga uhiti. Nizozemske vlasti mogu se žaliti na odluku.

U izvješću američkog Senata objavljenome u prosincu tvrdi se da je CIA držala u zabludi Bijelu kuću i javnost o mučenjima zatvorenika nakon napada 11. rujna 2001. i da je u mučenju pripadnika Al Kaide i drugih zatvorenika u tajnim zatvorima po svijetu djelovala mnogo brutalnije nego što je to priznala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara