Nizozemski sud zabranio pedofilsku udrugu Martijn

Nizozemski sud zabranio pedofilsku udrugu Martijn

Foto: AFP

NIZOZEMSKI građanski sud zabranio je djelovanje tamošnjoj pedofilskoj udruzi Martijn, kazavši kako se njihovo promoviranje seksualnih odnosa između odraslih osoba i djece kosi s općeprihvaćenim moralnim vrijednostima društva.

Sud u Assenu stoga je naredio da se udruga Martijn momentalno raspusti. U izjavi suda stoji kako Martijn predstavlja prijetnju javnom redu jer "glorificira pedofiliju i predstavlja je kao nešto što bi trebalo biti normalno i prihvatljivo", prenosi AP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čelnik pedofilske udruge, Marthijn Uittenbogaard, sudsku je odluku nazvao "napadom na slobodu izražavanja". "Nismo sretni s tom odlukom i razmišljamo o žalbi", kazao je za AP. Na svojim stranicama organizacija tvrdi da je osnovana davne 1982. godine kao "platforma za diskusiju o pedofiliji". Iz udruge su poručili kako ne bi smjelo biti zabrane jer oni nikad nisu počinili nikakav zločin. "Naivno je misliti da će zabrana Martijna rezultirati nestankom pedofila", poručila je udruga koja navodno samo u Nizozemskoj broji 60 članova.

Postojanje Martijna dugo je bilo ignorirano u tradicionalno tolerantnom nizozemskom društvu, ali je u zadnje vrijeme dospjela na metu zakonodavaca i tužiteljstva koji su joj odlučili pod svaku cijenu zabraniti djelovanje.

Bivši predsjednik udruge Martijn, Ad van den Berg, prošle je godine osuđen na tri godine zatvora zbog posjedovanja dječje pornografije. On je tvrdio kako je snimke i fotografije posjedovao koristio za znanstveno istraživanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara