Njemačka: Strojovođe se spremaju za sedmodnevni štrajk, tvrtke već računaju troškove

Njemačka: Strojovođe se spremaju za sedmodnevni štrajk, tvrtke već računaju troškove

Foto: FAH

NJEMAČKE tvrtke osudile su u ponedjeljak planove strojovođa za pokretanje sedmodnevnog štrajka priopćivši da bi to moglo stajati europsko najveće gospodarstvo sto milijuna eura dnevno.

"Eskalacija spora zbog plaća s Deutsche Bahnom rezultirat će ogromnom štetom za njemačku industriju", izjavio je Dieter Schweer iz Njemačkog industrijskog saveza.

"To će dovesti do praznih skladišta, a također će rezultirati prekidom opskrbe i stvorit će gubitke u mnogim granama industrije", rekao je Schweer.

Štrajk bi trebao trajati od utorka do nedjelje

Njemački sindikat strojovođa GDL pozvao je u nedjelju u sedmodnevni štrajk, od utorka u 14 sati do nedjelje u 9 sati, zbog spora s Deutsche Bahnom oko plaća i pregovaračkih prava. Teretni vlakovi počinju sa štrajkom u ponedjeljak u 15 sati.

GDL traži povećanje plaća za 5 posto i smanjenje radnog tjedna s 39 na 37 sati. Želi također pravo da pregovara u ime drugih zaposlenika željeznica.

Deutsche Bahn preveze u prosjeku 5,5 milijuna putnika na dan i oko petine teretnog prometa odnosno više od 620.000 tona na dan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara