Njemačka: Vjerojatnost da Grčkoj isplatimo ratnu odštetu je nula

Njemačka: Vjerojatnost da Grčkoj isplatimo ratnu odštetu je nula

Foto: Sigmar Gabriel (L) i Yanis Varoufakis (D)/Hina

NJEMAČKA je u ponedjeljak objavila kako nema "nikakvih izgleda" da Grčkoj plati odštetu za Drugi svjetski rat, što je zatražio grčki premijer Aleksis Cipras.

Cipras je u prvom važnijem obraćanju parlamentu u nedjelju iznio svoje planove o otkazivanju programa rezova u grčkom proračunu, odbacio produljenje 240 milijardi eura vrijednog međunarodnog plana pomoći i obećao da će od Njemačke tražiti odštetu za događaje iz 2. svjetskog rata.

> Cipras traži da Njemačka plati odštetu za nacističke ratne zločine

Zahtjev za odštetom, koji je 2013. razmotrila bivša grčka vlada, odlučivši da ga neće aktivirati, odbacio je njemački dokancelar i ministar gospodarstva Sigmar Gabriel.

"Vjerojatnost (da Grčkoj isplatimo odštetu) je nula", rekao je Gabriel, dodavši da je prije 25 godina potpisan sporazum koji je onemogućio takve zahtjeve.

Gabriel je govorio o "Sporazumu o konačnom rješenju s obzirom na Njemačku", poznatom i kao "Sporazum dva plus četiri", koji su u rujnu 1990., neposredno prije ujedinjenja Njemačke, potpisale tadašnje Zapadna i Istočna Njemačka i četiri zemlje saveznice iz Drugog svjetskog rata. Tim dokumentom, koji je potpisala i Grčka, podvučena je crta pod moguće buduće zahtjeve prema Njemačkoj za ratnom odštetom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara