Njemačka i Brazil traže od UN-a usvajanje rezolucije protiv špijuniranja: "Moramo zaštititi pravo na privatnost"

Njemačka i Brazil traže od UN-a usvajanje rezolucije protiv špijuniranja: "Moramo zaštititi pravo na privatnost"

Foto: Guliver image/Getty images

NJEMAČKA i Brazil zatražile su od Opće skupštine UN-a da usvoji rezoluciju kojom se traži prekid prekomjernog nadzora i poziva na poštivanje privatnosti u digitalnom dobu, javlja BBC.

U nacrtu rezolucije traži se zaustavljanje prekomjernog elektronskog nadzora, te kaže da ilegalno prikupljanje osobnih podataka predstavlja "vrlo nametljiv čin".

Njemačka i Brazil vrlo su zabrinute zbog optužbi o masovnom špijuniranju koje provodi SAD. Njemačka kancelarka Angela Merkel i brazilska predsjednica Dilma Rousseff našle su se na meti američke agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), koja je više godina pratila njihovu komunikaciju putem mobilnih telefona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nacrtu rezolucije ne spominje se poimence ni jedna država, ali diplomati UN-a kažu da je jasno da se odnosi na SAD, nakon što je bivši djelatnik NSA Edward Snowden iznio podatke o špijuniranju koje provode američke obavještajne službe.

Nacrt rezolucije poziva Skupštinu da jasno kaže da je "duboko zabrinuta zbog kršenja ljudskih prava i zlouporaba koje su mogle nastati zbog nadzora komunikacija".

Rezolucija o kojoj će se glasovati tijekom mjeseca poziva sve zemlje da zaštite pravo na privatnost koje je zagarantirano međunarodnim pravom.

Iako su rezolucije Opće skupštine, za razliku od onih Vijeća sigurnosti, neobvezujuće, one mogu imati značajnu moralnu i političku težinu ako dobiju dovoljnu potporu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara