Njemačka traži njegovatelje iz južne Europe, početna plaća 1350 eura bruto

Foto: scx.hu

NJEMAČKA je pokrenula novu ofenzivu u potrazi za njegovateljima. Planirana je pojačana kampanja potrage za radnom snagom, posebice u zemljama južne Europe.

Prema procjenama Saveza privatnih poduzetnika,na području njege starijih i bolesnih osoba, trenutno Njemačkoj nedostaje oko 30.000 njegovatelja. Prema procjenama iste organizacije taj broj bi se do 2020. mogao povećati na 220.000. Stoga i ne čudi da je njemačka vlada pojačala svoje aktivnosti kako bi u Njemačku privukla što više njegovatelja.
 
Kampanja trenutno traje u BiH i Srbiji
 
Njemačka trenutno provodi intenzivnu kampanju u 9 zemalja, kako je na upit Zastupničkog kluba stranke Ljevice u Bundestagu odgovorila savezna vlada. Posebno se intenzivno za njegovateljima i njegovateljicama traži u južnim članicama Europske unije poput Španjolske, Italije, Grčke ili Portugala.
 
No intenzivna potraga za njegovateljima koji bi bili spremni doći na rad u Njemačku se provodi i izvan Europske unije. Tako je trenutno kampanja u tijeku u Bosni i Hercegovini, Srbiji (s kojima je Njemačka potpisala i posebne međudržavne ugovore), Tunisu i Filipinima. U sklopu posebnog projekta u Njemačku je stiglo i prvih 150 njegovateljica iz Kine. U Hrvatskoj se trenutno ne traga pojačano za njegovateljima ali građani Hrvatske, kao članice Europske unije, imaju pravo u Njemačkoj, usprkos ograničenjima pri pristupu tržištu rada, konkurirati u branšama koje su trenutno deficitarne a u to spadaju ne samo njegovatelji nego i cjelokupno medicinsko osoblje.
 
Traže se i stručnjaci iz siromašnijih zemalja
 
Njemačka vlada već neko vrijeme provodi preko interneta intenzivnu kampanju pod nazivom "Make it Germany" kojoj je prvenstveni cilj vrbovanje stranih stručnjaka, prije svega visokokvalificiranih, poput inženjera ili liječnika. Od početka ljeta Savezna agencija za zapošljavanje izdaje i specijalnu listu deficitarnih zanimanja koja su dostupna i građanima izvan Europske unije ali i onim građanima Unije, poput Hrvatske, Rumunjske ili Bugarske, kojima je trenutno pristup njemačkom tržištu rada ograničen.
 
Stranka Ljevica je kritizirala aktivnosti njemačke vlade glede vrbovanja medicinskog osoblja u zemljama poput Tunisa ili Filipina. Kako je za dnevnik "Rheinische Post" rekla Niema Movessat iz stranke Ljevica, odlazak stručnog medicinskog osoblja iz ovih zemalja dodatno pogoršava ionako tešku situaciju u ovom sektoru u zemljama porijekla. Njemačka vlada naprotiv smatra da ciljana i regulirana migracija može polučiti pozitivne efekte i u zemljama porijekla poput smanjenja napetosti na tamošnjim tržištima rada. U nekim zemljama Europske unije poput Španjolske i Grčke, nezaposlenost među mladima je premašila stopu od 50 posto.
 
Početna plaća 1350 eura bruto
 
Najveći priliv u njemački sektor njege proteklih godina je zabilježen iz novijih članica Europske unije poput Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske. Broj njegovatelja i njegovateljica iz ovih zemalja u Njemačkoj se procjenjuje na 21.000. Dosadašnja iskustva su međutim pokazala da postoje određeni problemi posebice kad je u pitanju poznavanje jezika. Zato su u programe prilagođavanja novih stranih radnika u sektoru njege uključeni i obavezni tečajevi njemačkog jezika. Problem u njemačkom sektoru njege su i relativno niske plaće. Početnička plaća za njegovatelje iznosi između 1350 i 1500 eura bruto.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara