Njemačka tvrtka ilegalno prodavala oružje Kolumbiji?

Njemačka tvrtka ilegalno prodavala oružje Kolumbiji?

Ilustracija: MUP

DRŽAVNO odvjetništvo u Kielu, na sjeveru Njemačke, vodi istragu o navodno ilegalnom izvozu oružja tvrtke Sig Sauer u Kolumbiju, rekla je glasnogovornica potvrdivši medijske informacije.

Poduzete su "mjere" radi "kaznenog postupka", rekla je Birgit Hess, glasnogovornica državnog odvjetništva za AFP, potvrdivši informacije dnevnog lista Sueddeutsche Zeitung i televizijskih mreža NDR-a i WDR-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navode ti mediji, državno odvjetništvo želi provjeriti koristi li se proizvođač oružja američkom podružnicom kako bi ga prodavao u zemljama u kojima ga je zabranio Savezni ured za nadzor izvoza (Bafa).

Sig Sauer ionako sumnjiče da je preko Sjedinjenih Država ilegalno isporučivao oružje Kazahstanu. Sueddeutsche Zeitung je pisao da je nešto slično moguće s Kolumbijom pa je taj napis potaknuo državno odvjetništvo da proširi istragu na druge povrede zakona o vanjskoj trgovini, ističe Hess.

Sig Sauer je dobio licenciju za izvoz u SAD ali ne i za kasniju preprodaju. Kako pišu njemački mediji, oslanjajući se na interne dokumente, uprava tvrtke je barem od jeseni 2010. bila upoznata s isporukama pištolja kolumbijskoj policiji i nije zaustavila tu operaciju usprkos upozorenjima jednog odvjetnika tvrtke i jednog direktora odjela za izvoz.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara