Njemačke tajne službe špijunirale Hillary Clinton

Foto:Hina

NJEMAČKE tajne službe su prisluškivale barem jedan telefonski razgovor bivše američke državne tajnice Hillary Clinton, piše u petak više njemačkih glasila.

Dnevnik Sueddeutsche Zeitung (SZ) i regionalne mreže javnih radiotelevizija NDR i WDR pozivaju se na dokumente koje je američkoj CIA-i ustupio špijun BND-a, njemačke obavještajne agencije. SZ i NDR su se zadnjih mjeseci specijalizirali za otkrića o špijunaži između velesila.

Potonji ne kažu kada se dogodio taj razgovor koji se navodno prisluškivao, ali je John Kerry, nasljednik Clinton, o tome navodno razgovarao s njemačkim kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta se tri glasila pozivaju na anonimni izvor u njemačkoj vladi po kojemu se razgovor Hillary Clinton zabunom prisluškivao dok je državna tajnica bila u zrakoplovu američke vlade.

No špijuniranje američkih političkih uglednika nije "jedini slučaj", tvrde SZ, WDR i NRD. Njemačka vlada je, po njihovoj ocjeni, dala BND-u odobrenje da "špijunira jednog partnera u NATO-u", ali nisu otkrili kojeg.

Informacije objavljene lani koje govore da su američke tajne službe prisluškivale mobitel kancelarke Angele Merkel, izazvale su nevjericu u Njemačkoj i još uvijek opterećuju inače snažne veze Njemačke i SAD-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara